Umeås hopp står till Feministiskt initiativ


Om Umeå blir förvaltningsområde tror ordförande att lokalavdelningen skulle blomstra tack vare mer pengar och aktiviteter. Nu står hoppet till Feministiskt initiativ som visat intresse för att hjälpa till.

Umeås lokalavdelning har ungefär 120 medlemmar, och så har det sett ut under de senaste åren.

Precis som andra lokalavdelningar inom STR-T är medelåldern hög och de kämpar för att få in yngre förmågor, berättar ordförande Kerstin Salomonsson som blev medlem för fem år sedan.

Nu är hon inne på tredje året som ordförande. Rötterna har hon i Muodoslompolo/Övre Soppero.

Umeå är som bekant en studentstad och det vimlar av unga och studiesugna tornedalingar i staden. Men att värva dem är inte lätt.

-Mycket annat lockar i ett studentliv, det minns jag själv från min egen tid. Inte sjutton ville jag som ung hålla på med något sådant här …

När universitetet startar på höstarna och arrangerar välkomstdagar brukar lokalavdelningen ändå vara på plats för att visa upp sig.

Föreningen är också drivande i frågan att göra Umeå till förvaltningskommun.

För knappt ett år sedan lämnade ordförande Kerstin in ett medborgarförslag till kommunen om att Umeå skulle bli förvaltningsområde och i och med ge meänkieli högre status inom omsorg och på skolor.

-Dessvärre lyckades vi inte den gången, vi hade inte riktigt medvind då.

Men de ger sig inte utan planerar nu för att uppvakta de lokala politikerna via andra kanaler.

-Fi, Feministiskt initiativ, har velat engagera sig i frågan. Vi tror mycket på att det skulle bli ett lyft om vi blev förvaltningskommun, bland annat för att få loss mer pengar till aktiviteter och synas mer.

-Men det krävs arbete och en väldigt stor utmaning är ju att hålla språket levande.

Umeå universitet har sedan en tid tillbaka meänkieli i sitt kursutbud och intresset för att läsa det är oerhört stort. Så stort att intagningsstopp nu råder.

Lokalavdelningen jobbar på sin front med språket genom att hålla medlemsträffar en gång i månaden på ett café. Där får de som vill prata meänkieli för att hålla det levande.

– Ibland blir det svenska och ibland blir det finska och ibland en salig blandning av olika språk.

En annan viktig aktivitet är bokcirkeln som körs för andra året. 10-12 personer träffas varannan vecka för att diskutera böcker av tornedalsförfattare eller böcker med anknytning till gränsområdet. I år breddar de sig och tar in hela Nordkalotten i sin litteraturcirkel.

Varje vår och höst möts medlemmarna på ett grillparty respektive surströmmingsfest.

-I höstas åkte vi ut till en gård som arrangerade surströmmingsfesten. Det var väldigt trevligt.

I december blir det teatern Tjära människor med Tornedalsteatern (föreningen är medarrangör). Sedan väntar årsmötet och med den avslutas året.

-Vi är ju inte så många medlemmar så vi kan inte arrangera mycket mer eftersom folk inte orkar gå på allting.