Sofia lär sina barn meänkieli vid köksbordet


Då och då sätter sig Sofia Stridsman med sina barn hemma vid köksbordet i Mariefred och  tragglar meänkieli.

-Jag märker att de är intresserade och lär dem ramsor och glosor. Hevonen on häst och pappi on präst, liksom.

Sofia Stridsman, 38, föddes i Luleå men bodde i Korva norr om Övertorneå tills hon var elva år. Då flyttade hon med syskon, mamma Ann-Britt Stridsman och pappa Stig Nulu söderut. Det stora faluröda barndomshemmet (Stigs släktgård) intill även fortsatte dock att vara ett nav i familjens liv.

Idag jobbar Sofia som journalist, bor i Mälardalen och har egen familj med make och två barn. Hon stortrivs söderut – men åker ofta upp till barndomshemmet där barnens mormor och morfar återigen bor permanent.

”Korva är hemma för mig”

-Korva är hemma för mig. När man är där uppe är man ledig och behöver inte sitta vid datorn någonting, säger Sofia som vistas flera veckor varje sommar i Tornedalen.

När hon föddes 1977 var det ingen status att prata meänkieli i skolan. Riksfinska fanns som hemspråk men Sofia nekades att ta lektioner eftersom hennes föräldrar hade svenska som förstaspråk. Däremot pratade mamma och pappa meänkieli med varandra och Sofia fick med sig ett rikt ordförråd trots att föräldrarna inte riktade språket till henne.

Även på vintern och vårvintern tar de sig upp för att åka skidor och uppleva friheten i naturen. Sofia säger att trots att hon bor 120 mil från sina rötter känns kopplingen idag starkare än någonsin.

-Jag förstår mycket men brister i att bygga egna meningar.

När kom du på att du ville föra vidare det till barnen?

-Korva är en viktig plats för dem. Barnen är aldrig så fria som där uppe. De springer runt på samma stigar och ängar som jag gjorde, leker på isen på älven … Jag vill att de även framöver ska känna en samhörighet med Tornedalen.

Äldsta dottern Maja är sju år och visar intresse för meänkieli. Sofia uppskattar och uppmuntrar det.

Försöker ge dem ord

-Vi håller inte på i någon stor utsträckning med inlärning hemma, men mamma har gett barnböcker på meänkieli till barnen. Och Maja har greppat en del ord. Hon har väldigt bra uttal. Jag försöker ge barnen ord eftersom jag inte kan prata grammatiskt rätt.

Sofia har planer på att ansöka om meänkieli som modersmål för barnen. Friskolan de går på idag jobbar utifrån finsk pedagogik och hon vet att rektorn uppmuntrar språkval. Finns det ingen lärare i ämnet tror Sofia att det går att lösa via digitalt lärande eller via finskspråkig personal på skolan. Sofia sörjer att hon inte fick läsa meänkieli under sin egen skoltid.

-Men det gläder mig mycket att meänkieli numera uppmuntras på skolor och förskolor i Övertorneå.

Via Facebook och nätet följer hon utvecklingen i sin hemkommun och gillar det hon ser: att meänkieli fått en upphöjd status och äntligen får ta plats.

12283292_10153663374636132_306938921_n