Pelle rakensi yhenhengen saunan vaimolensa


Pelle Andersson Tukholmassa rakensi yhenhengensaunan asunossa vaimolensa Marialle joka rakastaa saunomista. Kuva: Privaatti

Asuks ahthaasti keskelä kaupunkia ja kaipaat saunomista? Rakena yhenhengensaunan! Niin kirjaförlaakin Ordfrontin toimitusjohtaja Pelle Andersson teki vaimolensa Marialle joka oon Toornionlaaksosta.

Pariskunta oon asunu keskelä Tukholmaa lähelä Slyssiä monta vuotta, ja oon aina rakastanhee saunomista. Maria Nyström oon osittain kasunu ylös Hietaniemessä Suomen rajan lähelä, ja hänen into lämpimälle höyryle oon tarttunu tukholmalaisele Pellele. 

Joku viikko sitten pariskunnan pesohuohneessen valmistu Pellentekemä yhenhengensauna. Se ei ole isompi ko suunile neliönkokonen ja lava oon 60 senttiä pitkä.

    Tuntuu vähän ikävältä ette emmä mahu molemin, mutta saama saunoa vuorotellen. Jos halvama saunoa yhessä niin joku meistä saapii seisoa, nauraa Pelle.

Maria, joka syksylä sai työn pipliuteekinjohtajaksi Mataringissä, oon aina uneksinnu pienestä saunasta asunossa. Niin kävi ette het sait kuula kotinikatusta saunasta Haningessä mikä oli myytävännä. Entinen kunnanneuos (ylöskasunu Lapinjärvelä) halusi myyä saunan jonka hään oli itte rakentannu ja Pelle ja Maria sait ottaa yli sen. Saunassa oon kolme seinää, ovi ja kiuas mikä oon vähän liika iso ko itte sauna oon niin pieni.

 Se lämpiää jossaki sekuntissa, uskoo Pelle joka ei ole vielä pruuanu sitä ko tämä kirjotethaan.

Yhenhengensauna oon 120 x 80 senttiä ja siinä ei ole ommaa laattiata. Kuva: Privaatti

Huono puoli uuessa paikassa oon ette yks saunanseinistä oon vähän liika lähelä tualettitoolia, mutta Pelle hunteeraa ette kääntää toolia joskus tulevaisuuessa. Onneksi hään oon ollu rakenustöissä ja vvs-myyjä, ette hään näyttää tietävän mistä hään puhhuu.

 Ennenko met saima ylös saunan met häymä tarkastaa nuukasti kunka tuuletuslaitos toimii  ette ei tulis kostheusvikoja talossa. Sen kans talonomistaja oli nuuka.

Sähköki oon veetty ammattimieheltä.

Pelle tutkii ette oon menny suunile 2,5 vuotta saunanostosta siihen saakka ette se oli paikoilansa. Paljon aikaa oon menny ette oottaa jotaki luppaa ja hantvärkkaria: hyyresväärtiä, instalasjuunifirmaa, mokkaria, sähkömiestä… Sillaikaa sauna oon ollu alasmontteerattu vaatekamarissa. 

Maria Nyström, Hietaniemestä, saapi viimen vihton saunoa hänen asunnossa Tukholmassa. Kuva: Mataringin kunta

Kehottasiks muita rakentamhaan oman saunan?

– Jovain. Se ei ole vaikeampi ko ette lyä kokhoon kolme tivistettya seinää ja katon…Mie uskon ette se oon helpompi rakentaa saunan valhmiissen pesohuohneessen ko ette yrittää sovittaa valhmiiksrakenetun saunan vissiin tilhaan.

Näin Maria sannoo rakenuksesta:

– Saunominen oon parasta mitä oon, siittä tullee pehmeä ja kiltti. Jos kaikin tekisit sitä niin ei meilä olis sottaa maan päälä.

Hinta pariskunta Andersson/Nyströmin rakenukselle oon suunile 10 000 kruunua mihinkä kuulu instalasjuuni.

Meänkielensi Märta, Karin ja Linnea Nylund.