Pelle byggde enmansbastu åt sin fru


Pelle Andersson i Stockholm byggde en enmansbastu i lägenheten åt sin fru Maria som älskar bastubad. Foto: Privat

Bor du trångt i en lägenhet mitt i stan och längtar efter att bada bastu? Bygg en enmansbastu! Det gjorde bokförlaget Ordfronts vd Pelle Andersson av kärlek till sin hustru Maria från Tornedalen.

Paret bor i centrala Stockholm intill Slussen sedan många år, och har alltid älskat bastubad. Maria Nyström är delvis uppväxt i Hedenäset vid finska gränsen, och hennes vurm för varm ånga har smittat av sig på stockholmaren Pelle.

Sedan några veckor står därför en liten enmansbastu i parets badrum efter en del jobb från Pelles sida. Den är inte större än en knapp kvadratmeter och laven mäter 60 centimeter på längden.

 Det är lite tråkigt att inte vi får plats i den båda två, men vi får väl basta i skift. Vill vi göra det tillsammans får någon av oss stå upp, skrattar Pelle.

Maria, som i höstas fick tjänsten som bibliotekschef i Övertorneå, har alltid drömt om en liten bastu i lägenheten. Så kom det sig att de fick nys om en hemmasnickrad i Haninge som var till salu. Ett tidigare kommunalråd i kommunen (uppväxt i Lappträsk) ville sälja sin som han byggt själv och Pelle och Maria fick möjlighet att ta över den. Bastun består av tre väggar, en dörr och ett bastuaggregat som är lite överdimensionerat med tanke på storleken på bastun.

 Den kommer att bli varm på bara några sekunder, tror Pelle som när det här skrivs inte hunnit testa den ännu.

Enmansbastun mäter 120×80 centimeter och har inget eget golv. Foto: Privat

Nackdelen med dess nya placering är att ena bastuväggen står lite väl nära toastolen, men Pelle planerar att vrida på stolen så småningom. Lyckligtvis har han har jobbat både som byggnadsarbetare och vvs-försäljare tidigare, så han verkar veta vad han talar om.

– Innan vi byggde upp bastun fick vi kolla extra vad ventilationssystemet klarade av så det inte skulle bli fuktskador i huset. Det var hyresvärden noga med.

Elen har också installerats av proffs.

Pelle uppskattar att det tagit cirka 2,5 år från köp av bastu tills den väl stod på plats. En hel del tid har gått åt till att vänta på olika tillstånd och hantverkare: hyresvärd, installationsfirma, rörmokare, elektriker … Under tiden har saunan stått nedmonterad i en klädkammare.

Maria Nyström från Hedenäset får äntligen bada bastu i lägenheten i Stockholm. Foto: Övertorneå kommun

Skulle du rekommendera andra att bygga en egen bastu?

-Absolut. Det är inte svårare än att snickra ihop tre isolerade väggar med tak…Jag tror också det är lättare att bygga en bastu utifrån ett badrum man redan har än att försöka anpassa en färdigbyggd bastu till ett visst utrymme.

Så här säger Maria om bygget:

-Att basta är det bästa som finns, man blir mjuk och snäll av det. Om alla gjorde det skulle vi inte ha några krig på jorden.

Priset för paret Andersson/Nyströms bygge ligger på cirka 10 000 kronor inklusive installation.