Tornedaling är Stockholms mest transparenta mäklare


Fastighetsmäklaren Cecilia Heikkilä från Övertorneå är ovanligt öppen med vad hennes kunder tycker om henne, enligt en ny rankinglista på nätet. Foto: Privat

Cecilia Heikkilä från Övertorneå är den mest transparenta och öppna mäklaren i Stockholms län. Det visar en topplista som guiden hittamäklare publicerat på nätet.

 Det är bra för mig att få feedback i mitt jobb, att se vad mina kunder tycker, säger Cecilia. Jag har valt att alla mina kunder ska få skriva vad de tycker om mig för det ger en mer rättvis bild.

Över 1 400 mäklare använder den oberoende guiden hittamäklares rekommendationssystem som tagits fram för att hjälpa säljare att se vad mäklaren är riktigt bra på. I en nyligen framtagen lista presenteras de topp 50 mäklare som ber alla sina tidigare säljare om en rekommendation. Där hamnar 28-åriga Cecilia Heikkilä på BOSTHLM på tredje plats.

Cecilia har valt att skicka ut ett formulär till alla sina kunder under det senaste halvåret och har fått väldigt bra svarsfrekvens på det. Därav tredjeplaceringen efter mäklare i Helsingborg och Malmö.

Listan baseras på rekommendationer som kommit in det senaste halvåret till och med november 2016.

 Att skicka en förfrågan till alla sina tidigare säljare vad de tycker om en istället för att välja ut ett fåtal inger ett förtroende, står det i mäklarguiden.

Känner sig trygg

Cecilia är glad över placeringen på listan och säger:

 Jag har jobbat i snart sju år som mäklare så jag känner mig väldigt trygg i min yrkesroll. Och jag vill att folk som väljer mig ska göra det av rätt anledningar.

Hur började då Cecilias bana i bostadsbranschen? En ny utbildning för mäklare lanserades i Luleå för ungefär tio år sedan. Vid den tiden jobbade Cecilia på Ikea i Haparanda och var med om att bygga upp varuhuset.

 Jag visste att jag ville ha ett fritt jobb, träffa människor och jobba med försäljning. Att vara mäklare verkade vara ett praktiskt jobb och det passade mig bra.

Efter utbildningen i Luleå fick hon jobb hos mäklarfirman Notar i Bromma innan hon gick vidare till BOSTHLM där hon idag driver eget företag i en paraplyorganisation.

28-åriga Cecilia är uppväxt på Hemvärnsgatan i Övertorneå men jobbar nu som mäklare hos BOSTHLM. Foto: BOSTHLM

Tolv lägenheter på en månad

Cecilia sålde tolv lägenheter under augusti månad i år, vilket är långt över genomsnittet.

Snittsiffran ligger annars på runt en lägenhet i veckan för en genomsnittlig mäklare men där har jag legat på 2,5. I augusti sålde jag tre lägenheter i veckan, då var det bra fart.

Det är ett tufft jobb också?

 Ja, man måste vara otroligt disciplinerad och strukturerad, ha ett arbetssätt där man kan ge kunderna det de behöver och finnas tillgänglig för dem. Varje affär kräver otroligt mycket tid, både inför och efter försäljningen.

Cecilia berättar om ett högt arbetstempo.

 I genomsnitt säljs en utannonserad lägenhet i Stockholms innerstad efter åtta-tio dagar. Det går väldigt snabbt eftersom utbudet är begränsat och efterfrågan hög.

Det utökade amorteringskravet från bankernas sida har gett en inlåsningseffekt på marknaden. I december 2016 var 500 lägenheter ute till försäljning i Stockholms innerstad, 2015 var antalet det dubbla vid samma tid.

Vad är största skillnaden för de som jobbar med mäkleri i Norrbotten jämfört med Stockholm?

 Det är ett helt annat tempo där uppe och tar mycket längre tid att sälja objekt vid gränsen. En kollega till mig i Övertorneå kan få visa samma hus flera gånger under flera månader medan våra objekt kan vara borta veckan efter att de kommit ut.

Tips till den som vill ha bostad i Stockholm? Det gäller att komma in på marknaden och köpa något som du efter en tid säljer med vinst, påpekar Cecilia.

Jag har själv gjort den resan och bytt lägenhet sex gånger. Min sambo och jag har flyttat i snitt en gång per år och började med en etta. Nu bor vi i en trea. Det låter jättejobbigt, men det är enda sättet.

Cecilia rekommenderar folk att köpa bostad framför att hyra i andra hand. Köper du en lägenhet i Stockholm hamnar du kanske på halva månadskostnaden jämfört med om du hyr i andra hand.

Om tempot är långsamt i Tornedalen för fastighetsmäklare så är det desto högre i Stockholms innerstad. Foto: Fotoakuten