Robinson-profil har blivit tornedaling


Robinson-deltagaren Björn Hernefeldt, 76, har hittat hem med hustrun Maj-Lis. Sedan november bor de i ett rött hus på Seskarö. (Foto: Privat)

En av Expedition Robinsons mest profilstarka deltagare har blivit tornedaling. Björn Hernefeldt, 76, bor numera på Seskarö.

– Sedan jag flyttade hemifrån som 17-åring har jag bara haft tillfälliga bostäder. Nu har jag äntligen kommit hem, säger Björn.

-Fast jag är inte kvän och inte kan jag någon meänkieli heller.

Tv-profilen har varit med två gånger i Robinson: 2001 och i ”Superrobinson” 2003.  Året därpå, 2004, valdes han till Alla tider Robinson i en omröstning.

Björn utmärkte sig genom att vara väldigt kunnig på överlevnad och lyckades hitta mat på mest oväntade ställen i djungeln. Men vann gjorde han aldrig. Andra gången var han tvungen att avbryta äventyret på grund av en skada i ena benet.

På den tiden var det runt två-tre miljoner svenskar som följde SVT1:s dokusåpa och såg Ängesträsk-profilens strapatser för att överleva.

Trots att det här var för länge sedan har han fortfarande kontakt med forna Robinsondeltagare bland annat via Facebook.

”Robinson har utvecklat mig”

Blir du fortfarande igenkänd som Robinson?

 Jodå, igår när jag var i Haparanda kom det fram ett äldre par, kvinnan plirade på mig och sa att hon kände igen mig. Så jag möter fortfarande folk som minns mig, en del kallar mig bara för Robinson.

Varför kommer folk ihåg dig?

 Tydligen har jag gjort stort intryck. På det personliga planet tycker jag att Robinson utvecklat mig, jag inte är så tillbakadragen av mig längre. Mitt självförtroende har också ökat för jag har märkt att jag kan konkurrera med yngre människor utan problem.

Björn kan också se tillbaka på en tid som sexobjekt.

– Herregud så många kvinnor som jagade mig under några år! Maj-Lis, min fru, tyckte det var kul, hon skrattade bara.

Björn Hernefeldt har en klippbok på 60 sidor tidningsartiklar från sina båda Robinson-äventyr. Hustrun Maj-Lis har under alla år stått vid hans sida. (Foto: Privat)

Älskar tystnaden på Seskarö

Vad gör Seskarö så speciell?

 Jag trivs med skog, natur och riktigt hav omkring mig och allt detta har jag här.

Han och hustrun bor i ett rött hus med tio minuters promenadsavstånd till campingen.

 Vi har 900 meter till vår båtplats, har inga grannar, inga gatlyktor … Här blir svart och tyst och det är härligt, jag älskar tystnad.

Björn och Maj-Lis (född Abrahamsson från Luppio, pappa hette Tyko) bodde tidigare i Kalix Bredviken men huset blev för stort, berättar Björn. Via hans tidigare jobb inom marinen hade han besökt Seskarö och slagits av den storslagna naturen i skärgården.

Hans nuvarande liv består av en hel del musik.

  Jag är trubadur och spelar bland annat på äldreboenden, senast uppträdde jag på Beagle-SM i Haparanda.

Ända fram till i somras syntes han också som knalle på marknader och mässor där hand bland annat sålt de berömda läderhattarna. Åtskilliga har träffat honom på Pajala marknad.

Farfar emigrerade till Amerika

Björn är liksom sin hustru tornedaling genom farfar karl-Johan Henriksson som kom från Hietaniemi församling (Hedenäset). Farfar emigrerade dock till Sydamerika i samband med gruvstrejken i Kiruna under tidigt 1900-tal men kom tillbaka efter några år. Björns pappa är född och uppvuxen i Kalix Nyborg.

Björn tycker inte att det är försent för ett återtåg till Robinson. Han var med på en ny uttagning för fyra år sedan men oturligt nog bröt han två revben och läkarna vägrade låta honom vara med.

Björns äventyr är dock inte slut i och med det. Han drömmer ibland på nätterna om strapatser på de öde öarna liksom om livet till sjöss.

– Jag har varit nära att förlora livet nästan 40 gånger. Senast i Kalix älv där jag låg tre timmar i vattnet, jag fick en båt över mig. Men nuförtiden är jag betydligt försiktigare av mig.