Skärmflygarna älskar friheten i Tornedalen


-Att börja flyga är det bästa jag gjort i hela mitt liv, säger Patrik Heikkilä från Övertorneå som är inne på sitt femte år som pilot. Foto: Privat

Sveriges största paramotorklubb räknat per capita finns i Övertorneå. De 18 medlemmarna i Tornedalens skärmklubb har tillgång till fritt luftrum och en hisnande utsikt över älven.

– Det är få begränsningar i luften vid gränsen och det är ovanligt att det är så, säger piloten Patrik Heikkilä, 28.

Enda begränsningen som finns inom tio mils radie är att hobbyflygarna inte får korsa gränsen till Finland. Däremot får de ta med sig utrustningen till grannlandet och starta där.

Patrik, som bor i Haapakylä, bestämde sig 2012 för att börja flyga efter att ha testat tandemflygning med en instruktör.

-Många tror att det är en dyr hobby men en bra begagnad utrustning kan du komma över för 40 000 kronor, säger Patrik som fick ta över pappa Mats grejer. Dessutom är det låga driftkostnader på 30-40 kronor i timmen för bensinen.

En paramotor är en motor med propeller som bärs med en sele på ryggen, till den kopplas en stor skärm.

-Jag behöver inte så lång startsträcka utan springer kanske 25-30 steg innan jag lyfter. Jag brukar åka ner till Haapakylänsaari och lyfta där.

Hastigheten i luften ligger mellan 25 och 70 km/h och de vanligaste höjderna är mellan 150 och 1000 meter. Motorn behövs för att ta höjd eller för att flyga rakt fram. Ska piloten landa behövs ingen motorkraft, då seglar han eller hon bara ner.

Hur långt kommer du på en tank?

– Den räcker i fyra timmar så i teorin skulle jag kunna flyga 16 mil utan avbrott.

Patrik är uppe i luften minst en gång i veckan året runt om vädret tillåter.

vag-99-foto-roger-anttila

Väg 99 mellan Övertorneå och Pajala kan se så här vacker ut en sen sommarkväll. Foto: Roger Anttila 

Du har gjort runt 400 starter. Har du inte sett Tornedalen snart?

– Ha ha, nej, känslan när man lyfter från marken är otrolig, pirret kommer tillbaka varje gång. Det är också en helt unik känsla att vara uppe på 500 meters höjd och sitta som i en trädgårdsstol, stänga av motorn, ta bort hörselskydden och lyssna på vindens sus i linorna.

– Sedan är det rätt så kul att flyga förbi en kompis också som sitter ute på altanen och grillar. Så det finns alltid något nytt att kolla på.

Patrik har flugit i både Frankrike och Tjeckien tillsammans med andra skärmflygare. Längsta turen hittills gjorde han över tjeckiska vingårdar.

Patrik tillhör Tornedalens skärmklubb som har 18 medlemmar.

– Räknar man per capita så är Övertorneå paramotortätast i Sverige. Det motsvarar 400 flygare i Stockholm.

overtornea-samhalle-foto-roger-anttila

Övertorneå samhälle med finska bron i horisonten. Patrik älskar synen av olika naturfenomen och högvatten. Foto: Roger Anttila 

Hur kommer det sig?

– Det är så fritt här uppe utan begränsningar. Flyger man i storstäderna är mycket av luftrummet avstängt på grund av flyget.

– I Tornedalen finns också fält överallt som vi kan starta och landa på.

Ibland ser Patrik något stort djur från luften och då brukar han gå ner och kika.

En gång fick han syn på en älg som stod mitt emellan två jägare på pass.

– Ingen av jägarna såg älgen men jag såg alla tre. Det var Haapakylä jaktlag som var ute så jag fick veta senare att älgen klarade sig. Det var en unik syn.

Högvatten, islossning och andra naturfenomen är annars Patriks favoritvyer.

Det händer också att han fotar hemgårdar och samhällen på uppdrag, men han påpekar att det är slumpen som gör att bilderna blir fina. Någon fotograf är han inte.

Tornedalens skärmflyg har en facebookgrupp med samma namn. Där lägger piloterna ut fina bilder från Tornedalen.

patrik-heikkila-ovanfor-sitt-hem-i-haapakyla-foto-privat

Patrik Heikkilä ovanför sitt hem i Haapakylä, Övertorneå. Sjön längst bort i bild är Särkijärvi. Foto: Privat