Spökhistorier om Tornedalen sprids via radion


Erik Kuoksu har skrivit spökhistorier om sin hembygd i Jukkasjärvi. Foto: Privat

Noveller från Tornedalen sprider skräck via Sveriges radios hemsida. Socionomen Erik Kuoksu från Jukkasjärvi står bakom berättelserna om övernaturliga händelser i Torne lappmark.

 -Historierna är ett resultat av min återupptäckt av platser jag var på som barn, säger 38-åringen.

Det handlar Creepypodden som kände Metro-journalisten Jack Werner står bakom. En podd är en samling nedladdade ljudfiler som lyssnaren kan ta del av när som helst på dygnet via internet. Just den här podden består av ett 50-tal spökhistorier av olika författare.

Erik Kuoksu från Jukkasjärvi har släktforskat sedan mitten av 90-talet. Han gav ut sin första bok 1998 och har sedan dess publicerat omkring 25 böcker och tidskriftsartiklar. Böckerna är huvudsakligen utredningar av Övre Tornedalens större släkter.

Sedan 15 år bor han i Göteborg men har hus i hembyn.

– Jag har alltid varit intresserad av äldre skräcklitteratur, berättar han.

För 15 år sedan började han skriva lätt parodiska skräcknoveller. De flesta publicerades i olika tidskrifter, framför allt i Kirunatidningen. Så småningom samlade han ihop dem till en bok: Autio och andra berättelser från Torne lappmark.

autio-och-andra-berattelser-fran-torne-lappmark

Creepypodden på Sveriges radios hemsida har två inlästa noveller från Erik Kuoksus bok Autio och andra berättelser från Torne lappmark.

Jack Werner ringde

I höstas blev han uppringd av Jack Werner som ville återge två av hans noveller i podden: ”Skräcken i Haukimaa” och ”Tallarna på Supasvaara”. Nu ligger de där och är omkring 60 minuter långa.

jack-werner-foto-sveriges-radio

Kände journalisten Jack Werner har lånat ut sin röst till Eriks noveller. Foto: Sveriges radio

Hur stor sanningshalt finns i dina berättelser?

– Haukimaa har ingen verklighetsförankring alls.

Enligt berättelsen omnämns Haukimaa första gången 1703 i en notis i en dombok i Kiruna. Ur denna notis växer en mystisk berättelse fram om en plats med skrämmande effekt på de som bosatt sig där. ”Tallarna på Supasvaara” handlar om två unga män som får höra om en plats med urgamla inristningar i tallarna en bit norr om Kiruna. De bestämmer sig för att ta reda på mer om det.

Erik har under många år gått igenom gamla släktforskarböcker från Tornedalen mellan 1500- och 1800-talen och lyckats fånga språket vilket gör berättelserna trovärdiga.

Vad är så lockande med skräck?

– Jag är ju socionom och jobbar med människor som har problem på olika sätt. Livets skuggsida är intressant och skräck är en grundläggande emotion hos oss människan.

För fem år sedan tog inspirationen till att skriva skräcknoveller tvärt slut för Erik.

– Nu skriver jag andra typer av texter.

Erik säger att det finns oerhört mycket släktberättelser att återge från Tornedalen.

– Alla är släkt med varann där uppe och släkterna är enormt stora. En stor del av invånarna kan man följa från vaggan till graven via domböcker, mantalslängder och kyrkobokföringar.

Har du själv varit med om något övernaturligt i Tornedalen?

– Jag har kommit till platser runt Jukkasjärvi som varit bekanta på något sätt. De har väckt en speciell känsla som är svår att förklara.