Andreas kör peppande kurs på meänkieli


Andreas Ali Jonasson ville lära sig finska men av ”misstag” blev det meänkieli, ett språk som han nu älskar. Foto: Privat

Vill du lära dig meänkieli på ett underhållande och lättsamt sätt? 31-åriga Andreas Ali Jonasson har startat instagramkontot Meänkielipepp där han lägger ut ord och bilder varje dag.

Andreas koppling till Tornedalen är annorlunda. Han har bott i Göteborg under hela sin uppväxt med en mamma från Finland (Sodankylä) och en pappa från Sverige. 20 år gammal bestämde han sig för att flytta till Haparanda för att lära sig finska. Andreas hade nämligen tidigt ett intresse för språket men fick aldrig lära sig det hemma. I skolan nekades han hemspråksundervisning eftersom finskan inte var levande i hemmet.

– Min tanke var att från Haparanda hade jag nära till släkten i Finland samtidigt som jag fick lära mig finska via musiklinjen på Sverigefinska folkhögskolan.

På folkhögskolan hängde han mycket med äldre människor och personal för att fånga upp språket snabbt. Efter ett halvår i Haparanda ringde han hem till sin mamma för att chocka henne genom att prata vad han trodde var flytande finska. Men mamman förvånades för sonen hade inte lärt sig finska, det var meänkieli!

Efter det uppvaknandet kände Andreas ändå en kärlek till språket. Den lät han gro via en minikurs i meänkieli på Stockholms universitet som Birger Winsa höll i samtidigt som han fortsatte att åka norrut för att träffa kompisar och släkt.

– Nuförtiden läser jag allt jag hittar på meänkieli, lyssnar på Meänraatio och skriver på meänkieli. Jag har också översatt Barnen i Bullerbyn, det började med att jag gjorde det bara för min egen skull.

Nu lutar det åt att Astrid Lindgrens storsäljare snart kommer ut på minoritetsspråket tack vare honom.

Andreas för också sitt arv vidare genom att prata meänkieli med sin son som är fem månader gammal. För sonens skull har han också gjort enkelt undervisningsmaterial. Många av de språkrebusarna lägger han ut på instakontot Meänkielipepp

Till saken hör att Andreas undervisar i Svenska för invandrare i Stockholm där han också står för eget undervisningsmaterial på arabiska/kurdiska/svenska.

meankielipepp-1

meankielipepp-2

meankielipepp-3

Meänkielipepp på instagram ger dig en snabbkurs i vardagsord på meänkieli

Meänkielipepp är väldigt pedagogiskt upplagd och rolig. Varifrån får du idéerna?

– Jag har studerat en massa andra språk, till exempel arabiska och kurdiska och får många tips från de språkböckerna. Och så försöker jag översätta vardagliga ord från till exempel arabiska till meänkieli.

– Många bildidéer och vardagliga fraser kommer också till mig när jag är ute och promenerar. När jag kommer hem slår jag upp i ordböcker vad ett ord heter och lägger ut det på instagram.

Tanken med Meänkielipepp är att kontot ska locka till tvåvägskommunikation; att de som följer den ska kommentera genom att ge förslag på synonymer. På så vis utvecklas språket.

Det låter hoppfullt att det går att lära sig meänkieli fast man är vuxen, precis som du gjort?

– Ja, jag tror alla kan det, det handlar bara om att hitta motivationen. Jag tycker ändå meänkieli är svårare att lära sig än arabiska och kurdiska men den utmaningen peppar mig.