”Vi läser böcker vi annars inte skulle tittat i”


Catharina Isaksson från Övertorneå leder läsecirkel hos Tornedalingar i Stockholm. Foto: Marianne Berglund, Haparandabladet

Inte alla läsecirklar har en bibliotekarie som håller i trådarna, men det har STR-T:s lokalavdelning Tornedalingar i Stockholm. Catharina Isaksson heter ledaren med tillgång till värdefulla databaser i bibliotekens tjänst.

Bokcirkeln i huvudstaden startade våren 2015, och som första bok valdes romanen Dit vägen leder av Rita Simu från Kuivakangas.

I dag träffas gänget tre gånger per termin i Huddingegymnasiets bibliotek. Här har Catharina tidigare jobbat som bibliotekarie på heltid.

-Eftersom jag har det yrke jag har så kan jag hjälpa till med sökning efter litteratur, det är en fördel.

Läsecirkeln går ut på att plöja böcker av tornedalsförfattare. På senare tid har man utökat det till att gälla även finska författare, exempelvis Katja Kettu och Rosa Liksom.

Tre böcker per termin känns lagom att ta sig igenom. Tanken är att alla ska ha god tid på sig att läsa litteraturen.

– Vi vill ju inte att det ska kännas som en belastning. Vid varje träff får vi en läxa med oss hem att läsa en speciell bok till nästa gång.

lasecirkeln-i-huddinge-foto-privat

Läsecirkeln i Huddinge. Nedre raden: Ulla Swan, Ewa Hermansson och Gunnar Kreku. Övre raden: Ruth Forsström, Ylva Lokander och Catharina Isaksson. Foto: Privat

Tipsar om fjärrlån

Vissa böcker kan vara svåra att få tag på. Catharina tipsar om att det går att anlita bibliotekens fjärrlånesystem där man kan låna böcker från hela landet.

-Jag försöker uppmuntra folk till att inte köpa alla böcker.

Catharina har också fördelen att komma åt databaser med fakta om författare, recensioner och artiklar som biblioteken köper in.

Cirkeldeltagarna är inte bara inriktade på modern litteratur skriven på 2000-talet.

– Nej, Matojärvibon Hilja Byströms bok kom ju ut på 1940-talet, den finns i nytryck och var en ny bekantskap för mig. Kändes så modern fast den är gammal.

– Många av oss är glada över att vi genom cirkeln läser böcker som vi annars knappt skulle ha tittat i.

Böckerna väcker ofta stor igenkänningsfaktor hos deltagarna.

– Upplevelsen av en bok blir fördjupad hos oss som vuxit upp i Tornedalen och känner igen namn och platser där uppe.

Här är läsecirkelns lista på böcker som hittills diskuterats; Rita Simu: Dit vägen leder. Katja Kettu: Barnmorskan. Bengt Pohjanen: Tidens tvång. Rosa Liksom: Kupe nr:6. Hilja Byström: Byn. Katarina Kieri: Vårt värde. Ann-Gerd Simu: Bara en flicka.  Annika Korpi: Hevonen häst. Tommi Kinnunen: Där vägar möts.