Maria fick drömjobbet – flyttar till Hedenäset


Maria Nyström med sin älskade Mommo, Viola Krantz från Hedenäset. Foto: Privat

Maria Nyström, 52 år, har fått tjänsten som chef för biblioteken och de kulturpedagogiska verksamheterna i Övertorneå. Hon bor i Stockholm men har sitt hjärta i Hedenäset där hennes mormor bott.

-Det har varit en lång process, jag har längtat hem länge, säger Maria.

Hon har jobbat 18 år på dagstidningen Upsala Nya Tidnings kulturredaktion, främst som kulturreporter men också som litteratur-, teater- och filmkritiker.

När Maria såg den utannonserade tjänsten i våras på Övertorneå kommuns facebooksida blev hon nyfiken. Inte minst för att hon och hennes man Pelle länge pratat om att flytta upp till Tornedalen när de en gång inte har jobb eller barn att ta hänsyn till.

– Nu blev det lite tidigare än tänkt, men jag vill verkligen det här. Det ska bli så kul.

Marias man stöttar henne fullt ut och blir kvar i lägenheten vid Slussen i Stockholm med de tre barnen som är 8, 14 och 17 år gamla. Maria kommer att veckopendla: jobba i Övertorneå under veckorna och vara med familjen på helgerna. Och förhoppningsvis kommer också yngsta sonen upp till våren, så är det tänkt.

Maria är uppväxt i Kalix, men har som liten även bott i Hedenäset. Hon spenderade nästan all sin lediga tid hos mormor och morfar, Viola och Oskar Krantz, som hade sitt hus ganska nära Hietaniemi kyrka. Som vuxen har hon fortsatt åka upp flera gånger per år för att hälsa på. Somrarna har också varit vikta för Tornedalen.

– Jag kommer att bo i Mommos hus, som nu är min morbror Eriks, och som är byggt som ett generationsboende.

– Min Mommo har alltid varit min stora kärlek. Vi har stått varann väldigt nära.

Trött på- betongen

Mormodern gick bort för sex år sedan men många släktingar finns kvar i Norrbotten.

-Vare sig jag eller min man är stadsbor. Och jag har känt mer och mer att jag inte har någon lust att traska runt här i betongen.

Tjänsten hon fått i Övertorneå är tudelad: dels får hon ansvar för biblioteksverksamheten och dels ska hon ägna sig åt de kulturpedagogiska verksamheterna som ska utvecklas.

Maria pratar meänkieli och det var en bidragande orsak till att hon fick tjänsten. En annan viktig bit var att hon jobbat som fritidspedagog i elva år innan hon slog sig in på journalistiken.

– Det är viktigt att få upp barn och ungdomars intresse för litteratur.

På Kulturskolan kommer Maria också att starta dans och teater. Kanske kan det bidra till att unga, inte minst tjejer, stannar kvar i Tornedalen? Maria ser också fram emot att jobba tillsammans med flyktingarna i kommunen, framför allt de ensamkommande flyktingbarnen.

-Vad ska biblioteken utvecklas till i framtiden? funderar Maria. Jag hoppas de tar större plats, blir en central punkt i samhället.

Marias uppgift blir också att jobba för är att bygga upp ett minoritetsspråkcentra i meänkieli i Övertorneå, något som kulturminister Alice Bah Kuhnke uttalat sitt stöd för.

-Jag har jättemycket idéer och jag har ju lite stockholmstempo i mig, så jag får hålla i mig lite så jag inte skenar iväg. Men det här känns som ett helt rätt steg att ta i livet.

maria-kommer-att-bo-i-sin-mormors-hus-i-hedenaset-nu-nar-hon-flyttar-upp-foto-privat

Maria kommer att bo i sin mormors hus i Hedenäset nu när hon flyttar upp. Foto: Privat