Göran och Sofi utvecklar språkkurs för flyktingar


Flyktingar i Övertorneå testar Akelius språkkurs som snabbt ska lära dem svenska. Bakom en hel del av materialet står Göran Lahti. Foto: Privat

Två tornedalingar hjälper en miljardär att bygga upp en gratis språkkurs för invandrare. Äkta paret Göran och Sofi Lahti i Övertorneå jobbar heltid med att mata Roger Akelius svenska språkkurs på nätet med innehåll.

-Nästan allt material spelas in här i Turovaara, säger Göran som har en inspelningsstudio i hemmet.

Göran Lahti var tidigare anställd som kommunikatör vid Övertorneå kommun och kom under den tiden i kontakt med mångmiljardären och fastighetsägaren Roger Akelius som är filantrop och satsar på behjärtansvärda projekt. Bland annat har SOS Barnbyar fått en halv miljard från affärsmannen som idag bor på Bahamas.

Akelius senaste satsning består i ett onlinespel som är gratis och utan reklam. Tanken är att eleverna på ett enkelt och underhållande sätt lär sig svenska via spel, musik, lätta övningar och youtube-inspelningar. Bakom många av övningarna står Göran Lahti, hustrun och förskolläraren Sofi Wiippa Lahti samt dottern Alma (som lånar ut sin röst).

Lång väntan tas till vara

-I Sverige får du inte läsa svenska för invandrare förrän du fått uppehållstillstånd, och det kan ta år innan du får det, säger Göran. Rogers vision är att fånga upp flyktingarna direkt så de inte blir passivt väntande utan lär sig språket och kommer in i samhället.

Men för det krävs instruktörer som lotsar de nyanlända rätt och visar möjligheten med Akelius språkkurs. Här finns också den största utmaningen för projektet för många invandrare har inga instruktörer som hjälper dem vidare.

Hittills har kursen mest varit inriktad mot vuxna men Sofi med sin förskolebakgrund har börjat jobba fram texter och synopsis till lektioner som passar barn.

-Det jag gör främst är att spela in läsövningar och musik, säger Göran. Jag läser in litterära texter och texter till lektioner. Kanske ”Hej, hur mår du?” och såna enkla fraser.

-Så det kan tänkas att flyktingarna i Sverige får sig ett stänk av den tornedalska dialekten, ha ha.

sofi-wiippa-lahti-presenterar-akelius-sprakkurs-foto-privat

Sofi Wiippa Lahti presenterar Akelius språkkurs för ideellt arbetande lärare i Haparanda. Foto: Privat

Tyskland står för dörren

Ett 15-tal personer jobbar i Sverige med att utveckla olika övningar och mata kurserna med innehåll. Nu verkar Roger Akelius för att även Tyskland plockas in i konceptet vilket ger en utgift på runt 100 miljoner kronor. I Tyskland finns över en miljon flyktingar, så där är behovet av språkhjälp ännu större.

-Jag har precis byggt upp en studio i Göteborg för dem som ska jobba med den tyska kursen, berättar Göran.

Tankar finns också att Akelius på sikt ger sig in på den franska och engelska marknaden.

Kan det här möjligen vara något för folk som vill lära sig meänkieli?

-När jag jobbade som kommunikatör i Övertorneå fick jag kontakt med många unga föräldrar som själva inte kunde meänkieli men som ville att deras barn skulle lära sig det för att kunna prata med sina mor- och farföräldrar. Så behovet och intresset finns.

Men att just Roger Akelius riktar in sig på minoritetsspråket vid gränsen håller inte Göran som troligt.

-Roger hjälper de mest utsatta i världen via till exempel SOS Barnbyar, han måste ju begränsa sig. Men visst är konceptet tillämpbart även på meänkielin.

overtorneabon-goran-lahti-har-byggt-upp-en-studio-i-goteborg-for-anstallda-pa-akelius-kontor-foto-privat

Övertorneåbon Göran Lahti har byggt upp en studio i Göteborg för anställda på Akelius kontor. Foto: Privat