Premiääri olule tehty Toornionväylän jäästä


Nyt oon Torne Jäälaakeri täälä, olu tehty sulatetusta jäästä Toornionväylästä. Jääveessä oon matalampi suolamäärä ko tavalisessa veessä, ja se tekkee olun erityiseksi.

Vuosikausina monta tuhatta tonnia kristallikirkasta jäätä oon jättäny Jukkasjärven ja ihmetyttäny ihmisiä ympäri maapalloa. Joka vuosi maaliskuussa jää otethaan taltheen ja säilytethään hotelhiin. Mutta jääntuottaminen luopii kans jääpaaria ja monta tuhatta jääklasia joka vuosi. Sopevasti tämän vuen aukasemisseen 12:ta joulukuuta kokkeilu Torne Jäälaakeri valmistu. Olema puhunee olusta Åsa Ribbinkin kans. Hään oon komynikatööri Jäähotellissa.

Arne Berg och Åsa af Kliger, Icehotel

Komynikatööri Åsa Ribbing ja Arne Bergh, osapää, konstnääri ja senior advisor Jäähotellissa. Kuva: Icehotel

 

Kukas hoksasi Torne Jäälaakerin?

-Anders Wendler, prykärimestari Uuessa Carnegieprykärissä. Hänen svookeri ihmetteli miksi ei kukhaan ole prykäny Pohjoisnavan jäävuorista.

Anders tykkäsi ette oli hauska itea jota se hunteerasi monta vuotta. Hään selittää:

-Halusin prykätä jäästä ette nostaa esile veen, joka oon suunile 95 prusenttiä olusta. Se oon usseen mallas, humala ja jästi jokka muuten oon pääosat. Sillon hoksasin ette Jäähotellila oon Ruottin enniiten jännä jää.

Mikäs tekkee tämän olun erityiseksi, Åsa Ribbing?

Tunnelma ette jua jotaki mikä oon ollu jää. Siinä oon puhas maku, mutta kuitenki vahva maistumhaan hyväle kylmässä ilmassa. Olu oon Viennalaakeri prykätty wienermallaksesta, laakeriolu missä oon tasanen pyöreys ja sitruuni makua, Se soppii hyvin villin elläimen ja saustethuun lihhaan mutta sanothaan olevan hyvä ruokaolu ylheisesti. Iso päästöjuhla tapahtu Jäähotellissa aukasemispyhänä 12:ta joulukuuta.

 

Torne Islager 2. Foto Åsa af Kliger

Torne Laakerilla oon matalampi suolamäärä ko olula prykätty tavalisesta veestä. Kuva: Asaf Kliger.

Myythäänkös sitä kaupoissaki vai aivan jäähotellissa?

-Torne Jäälaakeria tarjothaan restaurangissa/paarissa jäähotellissa ja Kotiseututalossa Jukkasjärvessä ja Uuessa Carnegieprykärissä Hammarby Sjöstadissa Stockholmissa.

Mikäs oon hyvä puoli ette prykätä Toornionväylän jäästä.

-Vaikka Toornionväylä oon yks pohjois Eyruupan puhtaimista väylistä jää oon puhthaampi ko vesi. Justhiins ko vesi muuttuu jääksi suolamäärä laskee ja kaikki muut partikkelit mutta ei vesimolekyylit katoava jäästä ja huilaava väyhlään. Se selvittää kristallikirkhaan ja aivan puhthaan jään, sannoo Anders Lundkvist, tekninen tohturi joka oon tutkinu Toornionväylän jäätä.

Kunkas toimi jäänlähättäminen? Joo, suunile 5 kuutiota kuivaa jäätä sahathiin parhaiksi issoin palassiin ja lähätethiin pallitten päälä ja sulatethiin prykärissä isossa kaupunkissa. 3500 liiteriä valmistethiin ensi kerrala.

Oonkos tämä ensi kerran ko olua tehhään jäästä?

-Uskoma ette olema ensimäiset tässä, sannoo Åsa. Ei kukhaan meistä ole nähny eli kuulu tämmösestä ennen.

Meänkielensi Märta, Linnea ja Karin Nylund

 

Icehotel personal. Foto Åsa af Kliger

Tervetuloa Jäähotelhiin. Kuva: Asaf Kliger.