Premiär för öl bryggd på is från Torneälv


Nu är Torne Islager här, en öl bryggd på smält is från Torneälv. Isvatten har en lägre salthalt än vanligt vatten, vilket gör ölen speciell.

Under åren har många tusen ton av den kristallklara isen lämnat Jukkasjärvi för att fascinera människor jorden runt. Varje år i mars skördas isen för att sedan lagras till hotellet. Men isproduktionen skapar också isbarer och flera tusen isglas varje år. Lagom till årets invigning 12 december av Icehotel var experimentet Torne Islager färdigbryggd. Vi har pratat med Åsa Ribbing, kommunikatör på Icehotel, om ölen.

Arne Berg och Åsa af Kliger, Icehotel

Kommunikatören Åsa Ribbing och Arne Bergh, delägare, konstnär och senior advisor vid Icehotel. Foto: Icehotel

 

Vem kom på idén med Torne Islager?

-Anders Wendler, bryggmästare på Nya Carnegiebryggeriet. Hans svåger undrade varför ingen bryggt på isberg från Nordpolen.

Anders tyckte det var en kul idé som han klurade på några år. Han berättar:

-Jag ville brygga på is för att lyfta fram vattnet som ju är cirka 95 procent av ölet. Det är oftast malten, humlen och jästen som annars får huvudrollerna. Då kom jag på att Icehotel ju har Sveriges mest spännande is.

Vad gör den här ölen så speciell, Åsa Ribbing?

-Känslan av att dricka något som varit is. Den är ren i smaken, men ändå robust för att smaka bra i kallare klimat.Det stora releasepartyt skedde på Ishotellet under öppningshelgen 12 december.

Ölen är en Vienna-lager bryggd av wienermalt, en lageröl med en balanserad fyllighet och citrustoner. Den passar bra till vilt och rökt kött, men anses vara ett bra matöl överlag.

Torne Islager 2. Foto Åsa af Kliger

Torne Islager har lägre salthalt än öl bryggd på vanligt vatten. Foto: Asaf Kliger

 

Säljs den ute i handeln också eller bara på ishotellet?

-Torne Islager kommer att serveras på restaurangerna/barerna på ishotellet och Hembygdsgården i Jukkasjärvi samt på Nya Carnegiebryggeriet i Hammarby Sjöstad i Stockholm.

Vad är fördelen med att brygga på is från Torneälv?

-Även om Torneälven är en av norra Europas renaste älvar är faktiskt isen renare än vattnet. Precis vid transformeringen från vatten till is minskar saltnivåerna och alla andra partiklar förutom vattenmolekyler försvinner från isen och rinner vidare ner i älven. Det förklarar den kristallklara och helt rena isen, säger Anders Lundkvist, teknisk doktor som undersökt Torneälvsisen.

Hur gick leveransen av is till? Jo, cirka fem kubikmeter torr is sågades i lagom stora bitar från stora isblock, levererades på pall och tinades på bryggeriet i storstan. 3 500 liter bryggdes i ett första skede.

Är det första gången som öl bryggs av is?

-Vi tror att vi är pionjärer inom detta, säger Åsa. Ingen av oss har sett eller hört talas om det tidigare.

Icehotel personal. Foto Åsa af Kliger

Välkommen tll Icehotel. Foto: Asaf Kliger