”Jag får ro i själen när jag kommer upp”


Ulla Maaherra flyttade från Tornedalen när hon var 19 år. 40 år senare köpte hon sitt föräldrahem i Korva.

-Jag får ro i själen när jag kommer upp.

63-åriga Ulla gjorde som många andra efter att hon gått ut grundskolan: flyttade till Haparanda och sedan vidare till Stockholm.

-Som liten hade jag aldrig en tanke på att flytta. Men jag besökte min äldre syrra Greta i Stockholm – och då blev jag kvar.

Ulla fick jobb som vårdbiträde på Karolinska sjukhuset, där syrran också jobbade, träffade sin kärlek (stockholmare) och fick tre barn. Efter det utbildade hon sig till förskollärare och idag äger hon en privat förskola.

Sambo med tornedaling

Under alla år har hembygden stått högt i kurs för Ulla. Varje jul och sommar har hon åkt hem och sedan hon träffade en ny man som har rötterna i Övertorneå (Per Tano) har det blivit lättare att vara uppe flera veckor i sträck eftersom han också trivs i trakterna.

När Ullas mamma gick bort får några år sedan stod föräldrahemmet intill älven plötsligt tomt. I grannfastigheten fanns dock en av Ullas systrar och en annan bodde i Juoksengi.

-Jag har alltid velat ha något att komma till så det var perfekt att ta över mammas hus.

Ullas föräldrahem i Korva

Ulla köpte sitt faluröda föräldrahem i Korva för några år sedan

 

Släkten betyder mycket.

Du och Per är fem veckor i Korva varje sommar. Vad gör ni då?

-Vi bara är, ha ha! Nej, det finns mycket att göra med en gammal kåk men det tar också en vecka efter att jag kommit upp att landa mentalt.Ulla pratar meänkieli utan problem eftersom hon och syrrorna alltid tilltalade mamma på meänkieli. Med pappa pratade barnen alltid svenska.

Släkt och vänner som bor kvar är förstås en viktig del i trivseln, mammas släkt finns kvar i finska Juoksenki och Ullas kusiner bor också nära barndomshemmet som för övrigt är granne med Hietalas handelsträdgård.

-Meänkielin sitter i ryggmärgen på mig.

Ulla säger att hon aldrig släppt taget om Korva. Hon har planer på att inom några år vistas mycket mer i Tornedalen än idag – och ha kvar en mindre lägenhet i Stockholm

Ulla badar gärna i Torneälv

Ulla badar gärna i Torne älv nedanför sitt föräldrahem. Korvas Riviera, kallar hon stället.