Micke emigrerade till Thailand


Sedan 23 år bor tornedalingen Mikael Hedalm, 52, i Thailand och driver en semesteranläggning vid havet.

– Jag kan sakna den obegränsade tillgången på knäckebröd i Sverige, säger han.

Mikael är född och uppväxt i Övertorneå men hittade kärleken – och jobbet – i Asien när han var på utlandsuppdrag. Numera fylls hans liv med att ta hand om tornedalingar och andra gäster på semesteranläggningen Bang Boet Bay Resort vid Siambukten på västkusten.

– Jag flyttade hit på grund av min nuvarande fru. Jag reste omkring väldigt mycket i Indien och Indonesien vid den tiden och åkte alltid tillbaka till Koh Samui i Thailand där hon fanns.

Micke har hela sin blivande svärfamilj på ön samt en färdig affärsverksamhet i form av en semesteranläggning – därför var en flytt ett naturligt steg för honom. 

Vad gjorde du i Sverige innan du flyttade?

– Jag var anställd av Försvarsmakten med utlandsuppdrag. Efter ett par år i Libanon blev jag erbjuden anställning vid F21 i Luleå men hade då fått smak på världen så jag sade upp mig. Därefter har jag jobbat i Bosnien och i Kosovo kortare perioder.

– Sedan åtta år har vi lämnat Koh Samui och driver nu ett Beach Resort där jag är allt-i-allo. Förutom att se till att våra gäster trivs och har det bra, så är det dagligen mycket skötsel samt underhåll av rum och byggnader både ut- och invändigt … Sedan är det inköp, planering av middagar i restaurangen och mycket annat som hör till. Jag går inte sysslolös.

Berätta om er anläggning.

– Bang Boet Bay Beach Resort ligger utanför Thailands allfartsvägar med sin massturism. Ni hittar oss på västkusten vid Siambukten där Thailand har sin smalaste landremsa. Det är ett fiskesamhälle med långa orörda stränder bland trevlig lokalbefolkning. Just nu har vi  sju  rum om cirka 35 kvm med alla nödvändiga bekvämligheter och de ligger alldeles intill stranden. 

 

Thailands västkust

I den här bukten på Thailands västkust vistas Micke alla dagar på året. Utom somrarna då han är i Ekfors i Övertorneå.

Har ni många gäster från Sverige?

– De flesta gäster är från Sverige och de flesta är också stamgäster som återkommer årligen, oftast fem veckor i sträck eller längre. Inte så många tornedalingar som jag skulle önska, men ett antal. Annars har vi ett blandat koncept med gäster främst från Europa men även från Australien, USA, Kanada och Sydafrika.

Åker du hem till Tornedalen ibland?

– Jag har alltid åkt hem en gång per år i alla tider eftersom jag gillar höstjakten på älg. De senaste tre åren har jag även tillbringat somrarna i Ekfors då inte min mamma orkar med alla bestyr själv. Så länge hon bor i Ekfors lär jag tillbringa 3-4 månader där varje år. 

Håller ni liv i svenska traditioner på något sätt?

– Julen är viktig, då har vi alltid fullbokat med gäster och mestadels svenskar. Vi serverar ett komplett svenskt julbord inklusive snaps. Det har också utvecklats till en tradition i byn då alla samlas hos oss för god mat och kvällen brukar avslutas med karaoke.

– När mina officerskollegor kommer till oss blir det ärtsoppa och punch och till påsken har vi silltartar, ägg och Janssons frestelse.

Vad är skönast att slippa från Tornedalen?

– Allt prat om väder. Folk är väderfixerade där borta, vädret verkar vara viktigare än hälsan och kärleken. Här bryr sig ingen. Om det kommer en regnskur så menar de bara att ”Oh, rainseason, it´s normal”, eller ”Too hot today”. 

Vad saknar du mest hemifrån?

– Ingenting! Eller jo, jag kan sakna den obegränsade tillgången på knäckebröd.

Planerar ni att nån gång flytta hem till Sverige?

Så länge min mamma lever kommer jag alltid att resa hem regelbundet, Sverige är fantastiskt bra och jag kommer alltid att vara patriot och rojalist. Sverige är mitt hemland och står närmast hjärtat. Men flyttar hem gör jag nog aldrig. Jag hoppas att jag kommer att åldras här med mina nära och kära, jag trivs med min frus thailändska släkt och har det bra.

Om man vill bo hos er, hur når man er då?

-Via vår hemsida beachthailand.se eller email:[email protected]. På Facebook heter vår sida Bang Boet Bay Beach resort. Jag nås även i Sverige sommartid på 073-713 12 02.

Mikael Hedalm längtar inte tillbaka till Tornedalen

Mikael Hedalm längtar inte tillbaka till Tornedalen. Han har hittat sitt drömliv på en resort intill havet i Thailand ihop med sin thailändska fru.