”Svårast var att släppa ifrån sig texten”


Författaren Lina Stoltz har fått se sin bok om missbruk som teaterpjäs. Här berättar hon om våndor och glädje kring föreställningen I morgon är allt som vanligt.

40-åriga Lina har skrivit flera barn- och ungdomsböcker sedan debuten 1998. Men det är första gången hennes böcker omvandlats till teater.

I veckan som gick spelades I morgon är allt som vanligt på flera orter vid gränsen, både inför vuxenpublik och i skolor. Pjäsen, som Tornedalsteatern turnerar med, handlar om två systrar som lever med en alkoholiserad mamma. 11-åriga Lilian är huvudpersonen. Hon och hennes syster lever med oro och ångest och försöker på alla sätt dölja för omgivningen hur läget är hemma. Strax efter urpremiären i Luleå är Lina nöjd:

-Jag tycker regissören och skådespelarna gjort ett mycket bra jobb.

Hon står själv för omvandlingen till manus, hennes pappa Bengt Pohjanen har sedan översatt det till meänkieli.

Svårt att inte peta.

Vilken var utmaningen med att gå från bok till manus?

-Svårast var att våga släppa iväg texten till regissören och ensemblen. Att inte ge för mycket scenanvisningar.

Hon är glad för att regissören Carina Henriksson tagit sig friheten att bortse ifrån författarens petningar, det har pjäsen vunnit på. Lina har själv erfarenhet från det svåra hon beskriver i boken. Hennes far är sedan 25 år nykter alkoholist.

-Många berättelser om missbruk blir misär-berättelser, allt är svart och tragiskt. Jag vill visa att det är mer komplicerat än så. Missbruk finns också i familjer som har mycket kärlek och omtanke.

Pjäsen påminner oss om att det är viktigt att lärare och ungdomar är vaksamma på när någon i omgivningen inte mår bra. Lina uppmanar: Visa att du bryr dig och våga ställa frågor – men gör det med fingertoppskänsla.

– Att göra ingenting leder ju till ingenting, konstaterar hon.

Hon jobbar själv som lärare och ser signaler hos elever där det kan finnas missbruk i hemmen. Barn som lever i den miljön har ofta svag självkänsla.

-Jag har vävt in läraren Viktor i boken. Han ser signalerna från Lilian men har inte så lätt att hantera dem.

Lina säger att hon själv var en duktig och tyst flicka i skolan. Hon syntes inte särskilt mycket. Kanske hade hon behövt någon som vågade ställa frågor till henne, funderar hon. Pjäsen spelas fram till 10 december, då skolturnén avslutas.

Huomena uusi päivä 1. Foto Tornedalsteatern

Tornedalsteatern turnerar i flera gränskommuner med Lina Stoltz manus Imorgon är allt som vanligt.

 

Foto: Rabén & Sjögren samt Tornedalsteatern.