”Jag vill kunna göra affärer över gränsen”


Att kunna prata med släktingar och på sikt göra affärer över gränsen gör att William Körlén, 16 år, nu studerar meänkieli som modersmål.

-Jag har alltid uppfattat meänkieli som ett väldigt fint språk och för att kunna prata med mina äldre släktingar i Gällivare vill jag lära mig det. Jag började studera när jag gick i nian, berättar Umeåbon.

William har ett särskilt gott öga till Kilvo-dialekten, som är nära att dö ut. Bara äldre personer hanterar dialekten idag och Williams mål är att föra den vidare.

-Nu lär jag mig tornedalsfinskadialekten av min lärare Anders Emanuelsson och Kilvodialekten av min far.

William kunde väldigt lite meänkieli när han började läsa. Ordförrådet begränsades till räkneord och svordomar. Han hade lånat glosböcker för att komma vidare men tyckte det var svårt att lära sig på egen hand. I samma veva fick han veta att han hade rätt till modersmålsundervisning.

-I början var jag ensam i min årskurs om att läsa det.

Skolundervisningen går till så att Anders kommer till Dragonskolan, där William läser Ekonomiprogrammet, en gång i veckan för att undervisar 2-3 elever. Läroplanen är ungefär densamma som för de vuxna elever som läser vid Umeå universitet.

Williams pappa är uppväxt i Gällivare med meänkieli omkring sig och har på senare tid börjat använda språket med sonen sedan han visat intresse.

-Jag har lärt mig mycket på det här året, Anders är en riktigt bra lärare.

Vad är svårast?

-Det är så många ord och det är svårt att få glosorna att sitta. Många ord är ju finska och ligger långt ifrån svenskan.

Williams främsta mål med studierna är som sagt att hålla liv i Kilvodialekten. Grammatiken däremot har han inga större problem med.

-Jag ska se om jag kan få hyfsat flyt så den lever kvar ett tag till.

Williams sikte är inställt på att bli affärsman. Ett annat mål med studierna är att kunna prata med andra meänkielitalande personer och besöka Finland utan språkliga förbistringar.

-Kan man meänkieli så är inte steget till finska så långt.

Drömmen är också att en gång ha en stuga kring Gällivare och kunna prata med grannarna.

Varför läser så få meänkieli på din skola?

-Jag tror inte att de tycker att de har någon nytta av det. Jag känner flera som skulle kunna läsa det, men de känner väl att de vill göra annat av sin tid.

Förutom att prata meänkieli med pappa i hemmet lyssnar William ofta på Meänraatio.