Toolanen lägger ner nyhetssida på nätet


Efter sex år läggs nyhetssajten tornedal.se ner. Redaktör Greger Toolanen  i Kuivakangas förklarar varför.

Toolanen uppger på webben att han nu sätter punkt för flera års arbete med att bevaka stora och små händelser på bägge sidor om gränsen. Han tycker att det är dags att gå vidare. 67 år gammal tänker han inte lägga sig på sofflocket utan planerar nu för nya utmaningar, bland annat en företagskatalog som förenar Övertorneås näringsliv med Ylitornios. Det arbetet startar efter nyår.

Varför ger du upp tornedal.se?

-Jag har märkt att Tornedalen inte är mogen för den här typen av nyhetssida på nätet.Webbsidans signum var annars att ett visst antal artiklar översattes i sammandrag till finska. När produktionen var på topp lades 4-5 nyheter ut om dagen, uppger Greger.

Den minnesgode kanske vet att Kuivakangas-bon innan uppstarten av webbsighten ansvarade för nättidningen Eurocitynet som knöt ihop Haparanda och Torneå (2000-2004). Men inte heller där var det lätt att sälja annonser på nätet. Han förklarar att intäkterna uteblev under åren, annonsplatserna var svårsålda.

-Tornedalen är ju inte direkt känt för att vinna priser i marknadsföring, förklarar han.

Hans egen nättidning överlevde de sex åren 2009-2015 mycket tack vare hans egen entusiasm. Vid sidan om har han gjort publikationer som gett honom inkomst. Under en period var han också marknadsansvarig för Pajalas flygplats, en annan gång titulerade han sig pressansvarig för Arctic Canoe Race. Greger konstaterar att det finns hur mycket som helst att rapportera från Tornedalen, men måste samma person som skriver också jaga annonser blir det tungjobbat.

Som bäst har han räknat in omkring tusen läsare om dagen på tornedal.se.

Det låter inte mycket men då ska du veta att här finns mycket äldre befolkning som gör som renarna, de går i samma upptrampade spår hela tiden.

Du har gjort mycket och skulle kunna gå i pension med gott samvete?

-Jo, men det finns ingen park här uppe som man kan mata fåglar i.

GT 8 jul