Rundresa för tornedalingar i Indien


Lust att resa till Indien med ett gäng tornedalingar? I april ordnar Pertti Spets och Lotustravel en tiodagarstur till det färgstarka landet i öst.

Pertti Spets har varit reseledare förr, bland annat för medlemmar i föreningen Tornedalingar i Stockholm. 2009 åkte ett 15-tal personer med respektive till Kambodja.

-Det blev mycket lyckat. Efter den resan har många frågat om vi inte kan ta en till Indien också, och nu är det dags, säger Pertti som är lite av en Asien-expert efter sina många resor österut.

I Indien har han varit 14 gånger varav tre gånger i form av reseledare. Han har många vänner där och fascineras av den färgstarka kulturen. Han har också besökt Moder Teresa i hennes hem och skakat hand med buddhismens överhuvud Dalai Lama.

Reseerbjudandet gäller främst tornedalingar som är anslutna till STR-T:s lokalavdelningar.

-Vi har alla samma bakgrund, säger Pertti. Det blir en speciell resa när nästan alla deltagare kommer från Tornedalen, en annan typ av gemenskap än traditionella gruppresor. Givetvis får var och en ta med sig respektive också.

Indiens gyllene triangel

Resan är tio dagar lång (5-15 april) och innehåller tre stora besöksmål i en formation som Pertti kallar Indiens gyllene triangel: Delhi, Agra och Jaipur. Som kronan på verket får resenärerna se ett av världens sju underverk: det mäktiga palatset Taj Mahal som ju alltid finns avbildat när Indien kommer på tal i olika sammanhang. Palatset är byggt i marmor och tog över 20 år att färdigställa.

Flera andra monument finns också med i planeringen liksom besök på Moder Teresas barnhem.

-Eftersom jag varit i Indien så många gånger vet jag vad man bör se. Spännande matupplevelser blir det också, men många av måltiderna äts på hotellen. Dels för gemenskapens skull men också för att hotellen har renare mat.

Resan görs under en tid på året då det är behagligt klimat i Indien. Med på den tio dagar långa turen följer också en indisk guide som pratar engelska.

Minst 15 personer

Pertti är bördig från finska Pello och pratar både finska och svenska och faktiskt även en del sanskrit. Han har läst indisk filosofi och är fascinerad över den rika och gamla kulturen som är så annorlunda för oss västerlänningar.

För att Indienresan ska bli av måste minst 15 personer anmäla sig. Maxantalet uppgår till runt 25 personer. Anmälan bör göras senast i mars 2016.

Kostnad för en person i dubbelrum: 15 600 kronor. I paketet ingår ”allt” vilket innebär flyg, boende på 3 och 4-stjärniga hotell, guide, bussturer, entréavgifter och nästan alla måltider. Flygresan går via Helsingfors och tar mellan 5 och 6 timmar från finska huvudstaden till Delhi.

Vill du veta mer och få prospekt för att läsa om resan i detalj? Mejla Pertti på [email protected] eller [email protected]. Pertti nås på telefon 08-615 16 21.

indien

Taj Mahal