Föreningen lyfter företag utefter väg 99


Föreningen Made in Tornedalen får lokala företag utefter väg 99 att gå samman.

– Vi vill lyfta Tornedalen som region och varumärke, säger ordförande Terese Östling.

Tankar om samarbete mellan företagare utefter gränsen har poppat upp lite här och där de senaste åren. Olika projekt har samlat företagare i små och tillfälliga kluster. Fram till i våras.

– I april fick vi idén att öppna en gemensam Popup-butik inom projektet Gör om stan i Haparanda. Jag tyckte att en sådan butik fattades i Haparanda. Ungefär samtidigt kom Pelle Pesula på namnet Made in Tornedalen som kändes klockrent. Popup-butiken inspirerade till en butik som samlar design, hantverk och delikatesser från olika delar av Tornedalen (Tornedal & Co.).

Logotype Made in Tornedalen
Vad är syftet med Made in Tornedalen?

– Att samarbeta över branscher och kommuner för att lyfta det geografiska området och kulturen.

Genom att företagare åker på mässor och marknader tillsammans och gör gemensam marknadsföring skapas en röd tråd för besökare.

– Tornedalen är ett intressant område som blandar olika kulturer, har starka rötter och traditioner, god mat och vackert hantverk, en speciell natur och älven som knyter oss samman. Vi är kreativa, älskar bastu och är berömda för vår gästfrihet.

 

Made in Tornedalen

Vilka får vara med i föreningen?

– Företag inom besöksmål, mat, hantverk och design är välkomna att gå med för 500 kronor per år. För det får de skjuts i sin marknadsföring, möjlighet att delta i sammanhang där de som enskilda skulle vara för små, roliga kollegor och möjlighet att använda varumärket Made in Tornedalen som en kvalitetsstämpel.
Hur många medlemmar har ni idag?

– Just nu är vi tio företag på medlemslistan. Ju fler vi blir, desto mer kan vi åstadkomma. Man når oss via hemsida, facebook och mail ([email protected]). Eftersom vi är så nybildade fokuserar vi på att få föreningen på plats och planera kommande års satsningar. Under 2016 vill vi delta i minst en stor mässa och lägga grunden för en besöksrunda genom Tornedalen.
Vem är du själv, Terese?

– Jag är möbeltapetserare med det egna företaget Udda Med Flit sedan 2010. Jag arbetar tillsammans med min man på holmen Sölkäsaari i Torne älv, sex kilometer norr om Haparanda. Jag är också konstnärlig ledare för projekt Gör om stan, som arbetar för ett mer levande Haparanda centrum. Jag driver även butiken Tornedal & Co. med Marju Matsin och Carina Hardell.

-Att konsumera lokalproducerat tror jag är vägen framåt. Globaliseringen gör att vårt ursprung blir ännu viktigare. Inte för att utestänga och exkludera, utan som något att ha med sig ut i världen och vara stolta över.

 

Fotnot: Grundare av föreningen Made in Tornedalen är Pelle Pesula (Pesula Lantbruk). Åsa Pesula sitter i styrelsen tillsammans med Terese Östling, Tarja och Per-Olov Kinnunen (Taavolagården i Mattila), Christi Sindsen (grafisk designer) och Ulric Hietala (Hietalas Handelsträdgård i Korva).

Taavolagården

Taavolagården i Vojakkala är ett företag som anslutit sig till föreningen.