Förslag på ny logotype och grafisk profil


Sebastian Brännvall, grafisk formgivare, och Oskar Norberg Lundmark, projektledare, står bakom den nya grafiska profilen. Foto: Yours

STR-T ska få en ny grafisk profil för trycksaker och webb.

-Lovikkamönstret i profilen ska symbolisera en öppen förening som arbetar med hjärtat och står bakom människors lika värde, säger grafiska formgivaren Sebastian Brännvall på Yours kommunikationsbyrå i Luleå.

Vid årskongressen 2015 behandlades en motion från Kjell Havring, styrelseledamot i Tornedalingar i Stockholm, som ansåg att STR-T borde se över frågan om enhetligt marknadsföringsmaterial. Årskongressen var av samma mening som styrelsen: förbundets grafiska profilarbete var eftersatt och det fanns behov av ett gemensamt och enhetligt material. Både för trycksaker och utseende på webben.

Efter årsskiftet satte Yours kommunikationsbyrå igång arbetet och Sebastian berättar att det gått smidigt. Han fick tidigt tydliga visioner från förbundet om värdegrund och dess historia. Modern, öppen, inkluderande och framåtblickande var också viktiga ord att förhålla sig till. Uppgiften blev att omsätta det i färg och form.

-En del i utmaningen var att knyta samman alla lokalavdelningar också, därav symbolen som anknyter till vatten, säger Sebastian.

I symbolen (eller loggan) har älven och dess rörelse fångats med en igenkänning från Meänflakus färger blått, gult och vitt. Primärfärgerna har fått sällskap av sekundärfärgerna grönt och varmt gult i rubriker och text.

Logotyp. Foto Yours

Logotyp lokal. Foto Yours

Nya logotypen knyter an till älvens rörelse. Foto: Yours

Lovikkamönster som symbol

Ett hjärtformat nordiskt mönster (Lovikka) har tagits fram som kan användas som dekoration i trycksaker.

-Mönstret ska symbolisera en öppen förening som arbetar med hjärtat och står bakom människors lika värde.

Det stickade mönstret knyter också an till hemtrevnad och traditionen med handarbete i Tornedalen.

Mönster. Foto Yours

Ett hjärtformat Lovikkamönster kan användas som avdelare eller som dekoration. Foto: Yours

Har det varit ett svårt jobb?

-Nej, vi har haft så bra kommunikation mellan oss och förbundet, säger Sebastian.

Arbetet underlättades av att vi på Yours har kopplingar till Tornedalen.

Projektledare Oskar Norberg Lundmark:

-Utmaningen för oss är att ge det kunden vill ha och i det här fallet har kommunikationen med STR-T varit mycket bra med stor öppenhet.

STR-T:s styrelse har tagit till sig förslaget och gillar konceptet. Nu ligger förslaget ute hos lokalavdelningar och övriga medlemmar för att fler ska tycka till. Senast 1 maj vill styrelsen för STR-T ha in yttranden via mejl [email protected].

Passa på att tala om vad du tycker!

Här hittar du den grafiska manualen: http://www.str-t.com/ny-grafisk-profil-for-svenska-tornedalingars-riksforbund-tornionlaaksolaiset-str-t/

Fotnot: Yours står också bakom den nya grafiska profilen för Norrbottens lag i herrarnas basketliga BC Luleå.

Affischer. Foto Yours

Förslag på affischer med den nya profilen. Foto: Yours