Från Astrids livs till skaldjur i Spånga


Åsa Brännström från Haparanda har förverkligat en dröm om att driva eget. Här står hon i sin butik i Spånga med personalen Calle. Foto: Spånga centrum

När Åsa Brännström var 13 år jobbade hon extra hos Astrids livs i Haparanda. I dag är hon 49 och driver butik med fisk och skaldjur i Spånga.

-Jag har plockat in delikatesser från Tornedalen och Finland i sortimentet, säger Åsa vars pappa fångat mycket löja och lax.

Jag når Åsa när hon precis checkat in på föräldrarnas sommarställe i Kalix skärgård. Här umgås hon med sina två syskon med familjer och kopplar av från ett intensivt första år som egen företagare i Stockholm.

Hon flyttade från Haparanda 1986 och då var det enkelbiljett till huvudstaden som gällde och en karriär inom ICA-koncernen.

Förra hösten blev hon med fiskaffär i Spånga strax utanför Stockholm efter att hon under alla år jobbat i matvarubutik med start hos ICA Maxi i Haparanda. Hennes passion har framför allt handlat om grönsaker. Fisk har hon aldrig trott skulle bli hennes grej.

-Precis innan jag tog över fiskaffären visste jag exakt vad jag gjorde varje dag kvart i tre. Jag behövde helt enkelt en förändring och nya utmaningar i livet.

Skaldjurstallrik foto privat

Så här kan en av många skaldjurstallrikar som Åsa lagar till se ut. Foto: Privat

 

Oroliga kunder

Åsa tog över ett väl inarbetat koncept och kunderna var i början oroliga för att deras älsklingsbutik skulle förändras. Så hon har fått ta det varsamt.

-Det här är framför allt en delikatessbutik med skaldjur, vi kokar allt själva. Men jag har försiktigt börjat införa tornedalska specialitéer och rätter från Finland.

Ryktet har spritt sig och en stril av kunder från Tornedalen dyker nu upp för att handla löjrom, Pesulas rybsolja från Haparanda och kanske så småningom Kalix ost som hon hoppas få sälja till hösten. En bekant till henne från Haparanda tillverkar egen getost utanför Kalix.

-Jag tycker det är roligt att ta upp det norrländska, så nu välkomnar jag också surströmming i sortimentet – och kaffeost!

-Vi lagar ganska mycket mat själva, i julas sålde vi finska kålrotslådor till exempel.

Haparandabördiga Åsa har sambon Victor och 8-årig dotter som följer med henne upp till mormor och morfar i Tornedalen ett par gånger per år.

Åsas fisk har några få sittplatser inomhus och ett antal utomhus. Tanken är att man hämtar luncher och middagar hos henne och hon och de anställda erbjuder också catering.

-Vi åker faktiskt hellre upp än utomlands.

Åsa, Victor och Cajsa foto privat

Åsas familj består av sambon Victor (som är snickare) och dottern Cajsa, 8 år. Foto: Privat