”I Tornedalen fnissar man hellre än gapskrattar”


Komikern Babben Larsson besöker Övertorneå 4 maj. Hon efterlyser nu lokalt material till sin föreställning som går ut på att komma nära publiken. Foto: Håkan Larsson

Komikern ”Babben” Larsson gästar Tornedalen 4 maj när hon avslutar sin långa landsturné ”Expedition Babben”.

En rolig sak är att man inte skrattar högt i dessa trakter. Min finske kollega Stan Saanila har samma erfarenhet från Finland, det blir mest kvävda fniss istället för gapskratt. Är det kulturellt betingat? undrar en av Sveriges roligaste kvinnor.

Babben Larsson går snart i mål med sin Sverige-turné som går ut på att besöka 60 små orter som Gud glömde. 4 maj väntar Övertorneå och Folkets hus och i samband med det sätter hon punkt för resandet.

Hon har under 1,5 år haft som strävan att hitta fyra för henne nya orter i varje landskap. De första sex landskapen klarades av under 2016. Årets sväng består av nio landskap.

Hemma har artisten en Sverigekarta med en nål för varje ställe hon jobbat på. Målet har varit att undvika att trampa andra komiker i hälarna. Expeditionen söker sig därför till bygdegårdar, Folkets hus och IOGT-lokaler i periferin. Det blir en äkta NäraBabben-upplevelse för publiken, lovar hon.

Googlar om Tornedalen

Inför varje besök googlar jag ordentligt om orten och frågar folk via Twitter och Facebook om de har några tips på ämnen som är tacksamma att ta upp.

Gensvaret brukar vara gott, upp till två A4-ark samlar hon på sig om bygden innan hon kliver upp på scen.

Om Övertorneå vet hon att Pajala inte ligger så långt därifrån. Pizzeria Lorenzo har hon ett särskilt gott öga till, ett ställe hon besökte för många år sedan som ståuppare. Mitt på dagen hade hon uppdraget att träffa ungdomar i byn och efter det bilade hon och dåvarande maken över till finska sidan. Det visade sig vara stängt överallt eftersom klockan var en timme före svensk tid.

När vi skulle tillbaka till Sverige hade vi svårt att hitta. Det fanns en skylt där det stor Ruotsi och jag bad min man följa den och svänga vänster.

Men han vägrade för han skulle inte till Ruotsi, han skulle till Sverige!

Babben stod på sig och de kom så småningom tillbaka till metropolen Pajala. Det kan hon tacka finska krigsbarnet Hilkka för. Denna Hilkka, som bosatt sig på Gotland, hade en tid haft ett finskt praktverk om Sverige på bordet som det stod Ruotsi på.

Hade jag inte sett den boken hade vi förmodligen fortfarande snurrat omkring i finska Lappland, jag och maken.

Inget gapskratt, bara fniss

Detta med gapskrattets frånvaro i nordliga Sverige och Finland är något hon och andra ståuppare reflekterat över. Att folk inte skrattar högt utan bara fnissar behöver inte betyda att de inte gillar det de hör. Tvärtom.

Publiken var väldigt tystlåten när jag uppträdde på Pizzeria Lorenzo minns jag.

Något som gjorde henne fundersam. Många år senare pratade hon med finska kollegan Stan Saanila som berättade att folk i nordliga Finland inte skrattar högt, som mest kan man få ett kvävt fniss ur dem.

Hans tolkning var att det där uppe inte är okej att sitta och gapskratta. Samma fenomen finns i Norrbotten och Lappland. Även Riksteatern har rapporterat om att de ibland sliter som djur i två timmar för att underhålla publiken i norr som sitter knäpptyst med armarna i kors.

Efteråt kan personerna komma fram och säga att det var det bästa de sett.

Hur som helst kommer jag inte att låta mig nedslås om det blir tyst i Övertorneå, jag ångar på ändå.

Det som också slagit Babben under den långa turnén är att på små orter finns en stolthet över bygden och invånarna upplever hög livskvalitet.

Så är det inte i Stockholm, där tycker ganska många att de inte har så stor livskvalitet med mycket stress och så.

Vill du lyssna på Babben Larsson när hon kommer till Övertorneå 4 maj? Biljetter finns på ticketmaster.se

I Tornedalen gapskrattar man inte – där fnissar man enligt ståuppare som besökt gränstrakten.