Marianne ger ut naturbok på två språk


Marianne Berglund jobbar idag halvtid som journalist på Haparandabladet. Foto: Linda Danhall

Journalisten Marianne Berglund ger ut en naturbok på meänkieli och svenska som passar både unga och gamla. I centrum står det rika djurlivet sett från hennes kameralins. 

-Det finns nästan inga fotografiska bilder i barnböcker, bara tecknade, säger Marianne.

”Djuren nära oss” (Elläimet meän ympärillä) är rikt illustrerad med Mariannes egna bilder från vackra Tornedalen.

Redan 2010 gav hon ut fotoboken Naturligt fångat i samarbete med författaren Bengt Pohjanen. Nu, sex år senare, står samma förlag, Barents Publisher, bakom utgivningen och Bengt har också översatt texterna till meänkieli.

Marianne fick bidrag från kulturrådet för att ge ut djurboken eftersom staten har ett gott öga till produktion av litteratur på minoritetsspråken. Särskilt meänkieli är eftersatt i bokform, så här finns en del att göra.

Marianne är i grunden utbildad förskollärare och lågstadielärare – men även journalist. De flesta känner henne som just journalist och redaktionschef på Haparandabladet.

-Jag fick lust att använda mitt kunnande inom barnpedagogiken i mitt nya bokprojekt.

Omslag Djuren nära oss. Foto Privat.

Uppslag Djuren nära oss. Foto Privat.

Djuren nära oss (Elläimet meän ympärillä) är Mariannes andra bok med koppling till naturen. Foto: Privat

Minnesträning för äldre

Även om Djuren nära oss passar bra för barn på förskolor och skolor så är den lika lämplig för äldreboenden, påpekar hon.

-De som har svårt med minnet kan säkert komma ihåg olika djur när de ser bilderna och läser de korta texterna. Kanske kan det inspirera till eget berättande också?

Bokens bilder har tagits fram under många år. En hel del är från fågelbordet vid Mariannes hem i Hedenäset. Hon har ett särskilt gott öga till fåglar. Men även djur vid strandkanten mot Torneälv har förevigats liksom fyrfota vänner i hagar och på bondgårdar. Här finns renar, lamm och kor. Korta texter på svenska och meänkieli berättar om djurens liv.

Boken kan dels användas som litteratur för dem som vill lära sig meänkieli men också för dem som vill veta mer om olika fågel- och djurarter.

Layouten står Marianne själv för och utgivningen är planerad till mars eller april.

Djurboken är sannolikt inte Mariannes sista. Hon har planer på fler fotoböcker framöver. Kanske någon som är mer renodlat riktad till den äldre befolkningen? Mer än så vill inte Marianne avslöja.

Fakta: Djuren nära oss kommer att kosta 180 kr (exkl frakt) och kan förbeställas från [email protected]