Mikael är boss på Kanadas största byggföretag


Mikael Kantomaa är numera säkerhetschef på Kanadas största byggföretag. På fritiden kör han gärna motorcykel. Foto: Privat

Övertorneåbon Mikael Kantomaa flyttade till Kanada 1997. Något han lärt sina barn – och även andra – är att Tornedalen är gränslöst.

-Det gränslösa låter helt otroligt för nordamerikanerna som är vana vid att gränser är strikt övervakade.

52-åriga Mikael har alltid varit duktig på språk, och det underlättade flytten till ett engelsktalande land, berättar han. Idag är han säkerhetschef på Kanadas största byggföretag EllisDon.

-Mitt jobb är att se till att alla säkerhetssystem på våra byggprojekt implementeras enligt kundernas krav. Projekt som jag jobbar med är bland annat fängelser, domstolsbyggnader och liknande högriskprojekt.

På sidan om driver han också ett eget företag som säkerhetskonsult.

Mikael är född i finska Pello och flyttade till Övertorneå 1972. Han gick grundskolan i Övertorneå och därefter Riksyrkesskolan i Hedenäset. Livet förde honom vidare till Stockholm i början av 1980-talet.

-Jag är fortfarande på samma resa. I Stockholm halkade jag in i ett larmföretag 1987.

Bland annat såg han över säkerhetssystemen i kungafamiljens privatbostad på Drottningholms slott.

-Jag träffade kungen med barnen ett antal gånger. Det är helt vanligt folk egentligen.

Han återvände till skolbänken och tog ingenjörsexamen innan han flyttade till Toronto i Kanada 1997, där han träffade sin ex-fru och fick två barn.

Vad gillar du livet over there?

-Livet här är inte helt olikt livet i Sverige. Klimatet liknar det svenska, fast somrarna är varmare och längre här.

Greater Toronto Area (GTA) har cirka 4.5 miljoner invånare, Mikael och hans familj bor i en förort strax norr om Toronto.

-Kanada är ett enormt stort land. Sveriges yta täcker inte ens hälften av Ontario, provinsen jag bor i. Så det finns ingen större anledning att resa utomlands när man har så mycket av sitt eget land att upptäcka.

Mikaels stora hobby är att köra motorcykel, det har blivit en del resor i Kanada på två hjul.

Mikael Kantomaa old finish. Foto Privat.

Mikael. Foto: Privat

Åker du hem till Tornedalen ibland?

-Tyvärr så har det blivit alldeles för lite resor dit. De senaste tre gångerna var på grund av begravningar. Min mamma bor kvar i Övertorneå, annars så är vi syskon utspridda lite här och där. En syster i Stockholm, en i Spanien och en bror i Trollhättan.

Håller du kontakt med folk hemifrån?

-Innan Facebook fanns så hade jag inte så mycket kontakt, men nu är det väldigt enkelt via nätet. Jag var på väg till en av klassträffarna som Övertorneå kommun ordnade för några år sedan, men tyvärr råkade jag ut för en trafikolycka på väg dit så det blev inget den gången.

Det Mikael saknar mest hemifrån är maten, till exempel renskav med potatismos. Och potatislimpan från finska Lakkapään Leipomo! I brist på svensk mat så har han lärt sig att laga allt själv. Det blir en del köttbullar, pitepalt, kalops och så.

Naturen saknar han också.

-När man ser bilder från Tornedalen så förstår man hur vackert det egentligen är där. Som hängiven fotograf skulle jag kunna resa runt i Tornedalen i flera dagar och bara fota.

Mikael har reagerat över det hårda klimatet i Sverige kring invandrare och flyktingar.

-Ni har till och med ett politiskt parti som är öppet främlingsfientligt! Kanada är fullt av invandrare av alla slag, var man än går hör man någon prata engelska med brytning. Men i Kanada finns nästan ingen rasism. I Sverige packas flyktingarna ihop på anläggningar och isoleras från samhället. Hos oss integreras de och blir en del av samhället. Kanske har Sverige något att lära sig från kanadensarna?

Mikael försöker lära sina barn finska. De förstår en hel del men pratar inte så mycket själva. Han påminner ofta barnen om deras ursprung, att de ska vara stolta över det.

Barnen Aaron och Laura. Foto Privat.

Mikael har tre barn. Här två av dem: Aaron, 15 år och Laura, 10 år. Foto: Privat