Pressmeddelande: Ny förbundsledning


Nya förbundsordföranden Eva Kvist. Foto: Pia Lakkapää

Årskongressen för Svenska Tornedalingars Riksförbund-Tornionlaaksolaiset, STR-T, har fattat beslut om att ge förtroendet som förbundsordförande till Eva Kvist från Nuksujärvi, utanför Korpilombolo.

Lördagen den 24 april genomförde förbundet den digitala årskongressen som samlade långt över 50 deltagare från hela landet. Kongressen leddes av riksdagsledamoten Birger Lahti. Kerstin Salomonsson från Övre Soppero fick inte årskongressens fortsatta förtroende att leda förbundet utan det blev istället Eva Kvist.

– Jag är glad över förtroendet. Jag ser en styrelse och ett arbetslag som står för kunskap, demokrati, kommunikation, inkludering och handlingskraft. Att få vara med och leda en riksorganisation som kommit så långt, som STR-T gjort, med sitt arbete med minoritetsfrågor ser jag som ett privilegium säger Eva Kvist.

Nya styrelsen:

Eva Kvist, Nuksujärvi, förbundsordförande

Hjördis Sigurdsdotter, Uppsala, kassör

Ledamöter:

Tage Alalehto, Umeå

Tore Hjorth, Haparanda

Kurt Kalander, Nacka

Fredrich Legnemark, Borås

Niklas Martti, Hägersten

Terje Raattamaa, Idivuoma

Daniel Särkijärvi, Kalix-Nyborg

Suppleanter:

Linnéa Huhta, Pajala

Maria Pyykkönen, Haparanda

Förbundet har under en tid haft interna problem som lett till att delar av personalen valt att säga upp sig.

-Att förbundet gått miste om stor kompetens och mångårig erfarenhet av verksamhetsledning och ekonomi är ett faktum. Den nya styrelsen kommer att arbeta för att återinföra kompetensen genom tät dialog med de medarbetare som nu lämnar förbundet, menar Eva Kvist.

 

Presskontakt:

Eva Kvist 073-735 40 91