Tornedalen förvandlas till Viskornas dal


Åsa Rosén har alltid tecknat och skrivit i sitt liv. Nu står Tornedalen på tur att komma ut i bokform. Foto: Helena Mettävainio

Under 2017 kommer en fantasyroman ut som tilldrar sig i de tornedalska skogarna. Författaren Åsa Rosén, med rötter i Övertorneå, vänder sig till ungdomar i en ny trilogi.

-Romanerna kommer att handla om vittror och kufiska figurer, säger hon.

Åsa, som bor i Stockholm, har hittills kallat sig barnboksförfattare efter att ha gett ut tre böcker om Cirkus Caramba. Cirkusvärlden har alltid fascinerat henne. Så till den grad att hon numera har papper på att hon är eldslukare! Senaste cirkusboken kom ut förra hösten.

49-åriga Åsa flyttade från hemmet på Krookskavägen vid 20-årsålder direkt till San Fransisco där hon gick konstskola innan det blev Konstfack i Stockholm. Åsa slog sig senare in på webbdesign och animationer och jobbade med utbildningsmaterial för SVT.

-Jag skrev en del spelmanus till Bolibompas webb också.

Även läromedelsspel på Natur&Kultur blev hennes födkrok innan hon bestämde sig för att det var författare och illustratör hon ville vara.

Kontrakt med Rabén & Sjögren

Tack vare ett uppdrag i Skrivarakademin för några år sedan började hon skissa på en fantasyroman som utspelar sig i de tornedalska skogarna. Nu har hon skrivit kontrakt med Rabén & Sjögren om tre böcker i en serie med arbetsnamnet Viskornas dal.

-Berättelsen kom plötsligt till mig om skogen där älvor och vittror lever sina äventyr.

-Förläggaren tyckte det lät spännande med en miljö som det inte har berättats så mycket om tidigare, om den tornedalska mystiken.

Väver du in ditt eget liv i böckerna?

-Absolut. Jättemycket, det är ju inte rent självbiografiskt men mina figurer bygger ofta på någon jag träffat där uppe. Ibland växer berättelserna fram utifrån legender jag hört när jag var liten.

Köket i ditt barndomshem har skämtsamt kallats sambandscentralen?

-Ja, och så är det fortfarande.

Smugglare, musiker, jägare och tullare har under alla år samlats för att dra sina historier. Åsas man tyckte det var märkligt i början av deras förhållande när han om morgnarna upptäckte att det satt en okänd människa i köket utan att någon av föräldrarna var hemma. Kanske väntade personen på en kopp kaffe?

Vad saknar du från Tornedalen?

-Jag kan sakna snön. Vårvintern där uppe älskar jag också.

-Tornedalen känns ibland som en annan planet med olåsta dörrar och stor tillit till andra. Den där tilliten har jag fått med mig. Folk är mer rädda här nere utan att de för den skull varit med om någonting.

Åsas familj bor strax utanför Stockholm i ett hus som tidigare kallades Bagare Bengtssons bageri. Kanske kan det bli en ny barnboksserie med det namnet så småningom?

cirkus-caramba-foto-privat

Tre barnböcker om Cirkus Caramba har det blivit från 2013 till 2015. Foto: Privat