Barnens önskan blev bok med Tornedalsmat


-Det började med att mina barn ville ha recept på maten jag lagade hemma, säger Margit Spolander på Kukkolaforsen Turist & Konferens. Nu ger hon ut sin andra receptbok med lokal anknytning: Vintermat i Tornedalen.

Den första, Tornedalsmat på Margits vis, kom ut för fyra år sedan och blev en stor framgång. Boken ledde henne till vinst i tävlingen Årets svenska måltidslitteratur på Grythyttan och vidare till internationell litteraturpristävling i Paris.

-Jättemånga i södra Sverige köpte boken som present till kattvakter och blomvakter. Den väckte många minnen, folk kommer ihåg hur deras mormor eller farmor lagade vissa rätter och vill uppleva det igen.

Margit och dottern Johannah står för ett femtiotal recept medan matjournalisten/fotografen Manne Stenros fotat stämningsfyllda bilder, inte minst från Kukkola. Boken är skriven på tre språk: svenska, finska och engelska.

Framgången gav Margit blodad tand, men den här gången ville hon satsa på vintermat och döpte boken till just Vintermat i Tornedalen.

-Just rötterna här uppe och minnet från vad man åt som barn har fått spegla innehållet, till exempel nätting, dopp i kopp, halstrad sik …

Går det att ”översätta” recepten till andra landsändar som inte har tornedalska råvaror?

– Javisst. På västkusten finns ju rökt makrill och lax, så det är bara att byta fisksort och justera. Det blir inte exakt likadant som i recepten men grunden är densamma.

Den principen använder för övrigt Margit själv när hon utvecklar smaker utifrån tornedalsk mylla med internationell touch.

-Om jag äter något gott i Mexico eller Vietnam börjar jag fundera på hur man kan översätta det till tornedalska mått.

Så uppstod till exempel åkerbärsvinägrett och tornedalsk lingontzatziki.

Massor av spännande sikrätter har också uppstått efter att Margit ätit plattfisk utomlands. I nya boken finner vi förutom mat Johannahs björklövssnaps liksom pepparkakor och saffransbröd bakade på Kukkolavis.

-Råvarorna är otroligt viktiga för oss här i Tornedalen och vi försöker pumpa ut matkulturen så långt det går så fler får njuta av den.

Boken passar in i regeringens vision om Det nya matlandet Sverige där lokalproducerat lyfts fram kopplat till turism och förädling av egna råvaor. Vintermat i Tornedalen lanserades 11 december och trycktes i 2000 exemplar. Den går att beställa via www.kukkolaforsen.se och kostar 340 kronor.

Manne Stenros, Margit Spolander och Johanna Spolander

Manne Stenros, förläggare, Margit Spolander, receptutvecklare och

Johannah Spolander, restaurangansvarig Kukkolaforsen.