”Det var härligt att svära på meänkieli”


-Det var härligt att svära ordentligt på meänkieli, säger Christina Hedström som dubbat delar av ungdomsthrillern Vikingshill för SVT:s räkning till meänkieli.

Vikingshill är ett mörkt ungdomsdrama om vänskap, roller och identitet och är inne på sin andra säsong i SVT. Alla avsnitt finns att se på SVT Play. Serien handlar om Elin och hennes mamma som flyttat till en ny stad. Det visar sig att Elin är på pricken lik en annan flicka som manipulerade och styrde sin omgivning.

Förlagan Reservoir Hill har varit en stor framgång i hemlandet Nya Zeeland och belönats flerfaldigt.

När Christina Hedström, född i Liviöjärvi och tidigare ordförande i Tornedalingar i Stockholm, fick reda på att produktionsbolaget EuroTroll sökte röster på meänkieli till ungdomsdramat, nappade hon.

Produktionsteamet tyckte att hon var som klippt och skuren för rollen som Julias mamma, som dyker upp i del tre av andra säsongen. Mamman har visserligen inte så många repliker i avsnittet men hon är duktig på att vräka ur sig sin frustration i några meningar. Julias mamma befinner sig just då på sjukhusbesök och dottern ligger medvetslös i en säng.

Svårare än hon trodde

-Jag fick svära ordentligt på meänkieli, det var härligt, säger Christina om inspelningen som gjordes i november. Men det var inte så lätt som jag trodde.

Christina fick i inspelningsstudion i Stockholm se filmen samtidigt som hon skulle ta Julias mammas svenska repliker på meänkieli. Tajmingen var en utmaning.

-Jag tog inte i så mycket som behövdes för rollen, så jag fick ta om det och lägga mer krut på rösten. Jag lade till några svärord också. Det var härligt att släppa loss.

Christina gillar att medverka i filmer. Hon finns med i registret statist.se på nätet där produktionsbolag söker statister till filmer och reklamuppdrag. Tack vare det har hon synts i tv-reklam för ICA, Coop och Becel och tog också på sig rollen som meänkieli-speaker i tv-serien Raja/Gränsen där Markus Fagervall och Tony Björkenvall reste runt i Tornedalen.

Uppträder med känd pianist

Nästa gång vi ser henne i tv spelar hon julbordsgäst i serien Tjockare än vatten som visas hösten 2016.

Vad driver dig?

-Jag tycker det är dags att komma ut ur garderoben nu, ha ha! Inte alltid vara så försiktig och tänka ”nå inte ska väl jag …” Jag tycker det är så kul att våga uttrycka sig.

68-åriga Christina, som kommer från den musikaliska släkten Pääjärvi, har nu också börjat ta sånglektioner och förbereder en föreställning ihop med den kända pianisten Sven Idar som bland annat kompat Lill-Babs. Till våren lär vi se Christina och Sven på någon scen i Stockholm.

Fotnot: Porträttet på startsidan är taget av Camilla Cherry.

Christina Hedström sjunger

Christina Hedström från Liviöjärvi gillar att uppträda och har blommat ut ordentligt på senare tid.