Vem vill du ge en julklapp och varför?


Vi har frågat kända tornedalingar vem de vill ge en julklapp och varför.

Bengt Pohjanen

Bengt Pohjanen, författare, Haparanda/Överkalix: – Tore Hjorth, ordförande i STR-T, önskar jag en god jul. En kompass vill jag ge. Alltid bra att ha för en som ska leda vilsegångna i tidens dunkel. ”Se bakom henne dimma och framom henne natt.” Det är inte så pessimistiskt som det låter, bara poetiskt lån från en Nyårskantat.

Catharina Isaksson

Catharina Isaksson, bibliotekarie, Huddinge/Övertorneå: – Jag vill ge julklappen till de personer som sköter om Luppioberget i Övertorneå med allt det innebär av mat och tillsyn. Restaurang Utsikt har blivit en sådan succé och gör bra reklam för Tornedalen. I julklapp ger jag dem fler stolar.

Lina Stoltz. Foto Rabén och Sjögren

Lina Stoltz, författare/lärare, Luleå: – Jag skulle vilja ge alla barn en vit (= alkoholfri) jul.

Tomas Vedestig

Tomas Vedestig, kommunalråd, Övertorneå: – Jag skulle vilja ge civilminister Ardalan Shekarabi en resa upp till Övertorneå. Så att han får höra hur regeringen kan bistå Tornedalen med att utlokalisera fler statliga arbetstillfällen som plåster på såren efter att staten dränerat vår landsdel ekonomiskt under många långa år.

Daniel Särkijärvi

Daniel Särkijärvi, språkkämpe, Kalix: – Jag vill ge utbildningsminister Gustav Fridolin en bok med hälsning om julefrid och en begäran om en kraftfull förstärkning av undervisningstiden i modersmålsundervisningen i de nationella minoritetsspråken (i dagsläget endast 30-60 minuter i veckan på många skolor). Boken heter Mer än ett språk – En antologi om flerspråkigheten i norra Sverige.

Rut Niska Säfström

Rut Niska Säfström, församlingspedagog, Stockholm/Juoksengi: – Jag vill ge en fin julklapp till alla frivilligorganisationer som arbetar med flyktingar.

Tony Kumpula

Tony Kumpula, idrottslärare, Haparanda: – Jag vill ge ett hjärta till Sverigedemokraternas partitopp eftersom de verkar sakna det.

Johanna Nordblad Sirkka

Johanna Nordblad Sirkka, tf ordförande Met Nuoret, Luleå: – Jag vill ge min guru Maja Mella, verksamhetsledare STR-T, en extra semestervecka eftersom hon varit ett enormt stöd när jag varit tillförordnad ordförande för Met Nuoret.

maja-mella

Maja Mella. verksamhetsledare STR-T, Pajala: – Jag skulle vilja ge julklappen TRYGGHET till alla ensamkommande flyktingbarn som kommit till Sverige under 2015.

Päivi Barsk

Päivi Barsk, egen företagare inom homeopati, Haparanda/Övertorneå/Stockholm: – Jag vill ge en bok till moderaten Sofia Arkelsten som föreslår obligatoriskt vaccinationsprogram. Boken heter A model of health and disease. Jag hoppas att hon förstår engelska bättre än hon förstår hur hälsa, vaccin och sjukdomar hänger samman.

Gunnel Simu

Gunnel Simu, f d kommunalråd, Haparanda/Stockholm: – Jag vill ge min julklapp till Kibena Kongo i Morogoro, Tanzania. Hon är med i samma ledarskapsprogram som jag genom ICLD/SIDA . Hon har blivit vald till första kvinnliga borgmästare i sin stad. Tack vare svenska biståndspengar har hennes ledarskap utvecklats. I julklapp vill jag ge henne styrka och mod att fullfölja sitt uppdrag på bästa sätt för medborgarna i Morogoro.

SONY DSC

Tore Hjort, förbundsordförande STR-T, Haparanda: – Jag skulle vilja ge en julkapp till alla dem som under året arbetat för våra inhemska minoriteter och deras rättigheter i frågor som rör språket meänkieli, vår kultur och våra samhälleliga behov.