Ellen tog studenten klädd i Meänflaku


Ellen Gustafsson, 19 år, vill lära sig meänkieli. Foto: Privat

Ellen Gustafssons studentfirande i Oskarström väckte uppmärksamhet. Hon virade in sig i tornedalsflaggan för att visa var hon hör hemma.

-Andra klädde sig i flaggor från Albanien och Bosnien, jag tog min Meänflaku, säger 19-åriga Ellen.

Ellen Gustafsson från Halland är intresserad av sina minoritetsrelationer. Hennes mormor Elin Wande har bott i Korpilombolo i många år och Ellens familj har därför vistats mycket vid gränsen under sommarloven.

Ellens mammas sambo är jugoslav och denna mix från två olika kulturer har gjort att Ellen tatuerat orden Mummu (mormor på meänkieli) och Baba (kroatiska för farmor) på sin ena arm.

-Jag tog med mormor och farmor till en tatuerare i Umeå och lät dem skriva orden på ett papper med sina egna handstilar. Sedan tatuerades det in.

Hon har dedikerat ytterligare en tatuering till mormors ära: bilder av mummus favoritblommor på underarmen. Snacka om kärleksförklaring!

När det var dags att ta studenten i våras från internationella IB-programmet (International Baccalaureate) i Oskarström utmärkte sig Ellen på lastbilsflaket där hon åkte med sina kompisar.

-Folk undrade vad det var för en flagga jag virat in mig i, säger Ellen.

Men hon var inte ensam om att lyfta fram sina rötter. Runt omkring henne hade flera studenter snott in sig i sina landsflaggor eftersom många hade anknytning till andra länder.

Tatueringarna på underarmen består av orden Mummu och Baba Foto Privat

Tatueringarna på underarmen består av orden Mummu (mormor på meänkieli) och Baba (farmor på kroatiska) och blommor. Foto: Privat

Ellen Gustafsson firade studenten i Oskarshamn iklädd meänflaku Foto Privat

Ellen Gustafsson firade studenten i Oskarshamn iklädd Meänflaku. Foto: Privat

Morbror har undervisat i meänkieli

Ellens mormors syster Barbro bor kvar i Korpilombolo och i sommar träffade Ellen även morbror Erling uppe vid gränsen. Erling har förresten undervisat i meänkieli vid Stockholms universitet och gjort en ordbok på språket.

-Det är så härligt uppe i Tornedalen, så lugnt och fridfullt, säger Ellen. Jag har funderat på att någon gång bo där. I så fall blir det nog Korpilombolo jag bosätter mig i.

När det här läses har Ellen precis avslutat en månadslång utbildning till bartender i Stockholm. Hon vet inte riktigt vad hon vill jobba med längre fram men under många år var arkitekt något hon drömde om. Ellen skulle vilja lära sig meänkieli och funderar just nu på hur det skulle gå till. Kanske kan hon gå kurs och även anlita släktingar till det?