Historiskt SM-guld för Haparandatjej


Foto: Maria Schinkler

Haparanda har begåvats med en ny svensk mästare. Ida Boman är historisk sedan Luleå/MSSK tog hem SM-bucklan i hockey. Den första för Luleås del.

-Jag har spelat med killar i nästan hela mitt liv, säger backen som i mycket får tacka Asplöven HC för framgången.

Det var 20 mars som 22-åriga Ida Bomans lag kunde lyfta den åtråvärda bucklan efter att ha besegrat Linköping med 4-1 på hemmaplan. Inför en rekordstor publik: över 4000 personer såg matchen som slutade med guldhjälm på huvudet. Säsongen som gått har varit den mest betydelsefulla i hennes karriär efter många års slit.

-Först nu börjar SM-guldet sjunka in, säger Ida. Det är mycket arbete som ligger bakom vinsten och extra kul är det att så många från Norrbotten finns i laget.

Ida är uppväxt i Haparanda och har spelat hockey sedan sju års ålder. Eftersom det rådde brist på tjejer i sporten fick Ida snart börja hoppa mellan olika pojklag för att träna och matcha med både yngre och äldre. Så såg det ut ända tills hon fyllde 18. För att spela match med damer var hon tvungen att bli skjutsad av mamma Annika och pappa Anders runtom i Norrbotten. Tränarna har varit många, men Arsi Melkko från Haparanda minns hon som särskilt betydelsefull för utvecklingen.

När kände du att du kunde blir riktigt bra?

-Svårt att säga men jag har alltid haft inställningen att vilja bli bättre och att ta mig till juniorlandslaget.

Den drömmen blev tyvärr aldrig uppfylld och det kan reta henne fortfarande. Men glädjen att Leif Boork såg hennes starka defensiva spel förra året och därför plockade henne till landslaget i december 2015 kompenserade det.

-Det är kul att i efterhand se att det inte är så farligt att inte gå så långt som junior. Det kan lösa sig senare, man behöver inte ge upp för det.

Dina styrkor?

-Försvarsspel i egen zon. Jag gör inga poäng alls under en säsong. Jag är också ganska stark.

I damhockey får spelarna inte tacklas på samma sätt som killarna gör, däremot går det bra att trycka till hårt i åkriktningen.

-Vissa domare tillåter mer än andra, det skiljer sig ganska mycket från match till match hur mycket de släpper till. Det är lite synd att det är så.

Landslaget befinner sig just nu i Kanada för att mäta sina krafter i VM. Ida blev uttagen den här gången men det hade hon heller inte väntat sig med tanke på att hon är så ny i gänget.

Under säsong tränar Ida på is fyra gånger i veckan med laget plus matcher lördag och söndag samt fyspass 3-4 gånger i veckan. Hon säger att det är inga problem att få ihop livet, hon läser första året på förskollärarprogrammet och styr över sin egen tid.

Mål med hockeyn?

-Vore kul att försvara SM-guldet och vara med i fler landslagsuppdrag.

Ida Boman. Foto Privat

22-åriga Ida Boman är första tjejen från Haparanda som tagit SM-guld i hockey. Foto: Privat