Personerna i styrelsen för Svenska Tornedalingars Riksförbund-Tornionlaaksolaiset, STR-T


Under dessa veckor presenterar vi STR-Ts styrelse och den tredje att svara på några frågor är styrelseledamot Daniel Särkijärvi.

Styrelseroll: Ordinarie ledamot

Aktiva år i styrelsen: 2 år

Mitt bästa minne från en händelse där styrelsen var involverad: ”Jag har svårt att peka ut en specifik händelse, men nog är det underhållande när den tornedalska humorn i styrelsen vänds på ett sådant sätt att de makthavare och byråkrater vi träffar blir varse om att det är meänkieli och tornedalingarna som är det normala och de själva och vad de representerar är det konstiga och svårförståeliga. ”

Mina hjärtefrågor i föreningen: ”Barnens rättigheter och möjligheter vad gäller identitet, språk och kultur.”

Därför är det viktigt att STR-T finns: ”STR-T är en viktig part i jobbet med att påverka makthavare och samhället i rätt riktning så att vårt språk, vår identitet och vår kultur kan stärkas och utvecklas. Jag som tydligt ser de förändringar som sker, där STR-T är en drivande part, är stolt över att få vara med i detta viktiga arbete.”

Favoritplats: ”Den egna bastun på gården, framförallt vid de tillfällen då hela familjen badar och jag ser mina barn njuta av bastandet och vi skojar och pratar om allt möjligt på det språk som gör mig harmonisk och lugn, nämligen meänkieli.”