Julma släpper skiva hemma i vardagsrummet


Nya skivan heter ”Mitt emellan någonstans.” Foto: Privat

Julma, med rötter i Pajala, släpper ny skiva och välkomnar till livekonsert från ett vardagsrum i Gammelstan. Lördag 26 september klockan 20 är det dags för hemmafest i stugorna. Logga in på Facebook för att se och lyssna på ”Mitt emellan någonstans” som låter mer Julma än någonsin.

Julmas medlemmar, även Peter Fredriksson, kommer från Pajala även om de är utspridda i både Norr- och Västerbotten. Foto: Privat

-Vår plan var egentligen att komma ut på vägarna och spela live så mycket det bara går, säger Peter Fredriksson, sångare som bor i Holmträsk utanför Piteå.

-Men med tanke på rådande läge så gör vi som många andra och kör live via nätet.

Peter och hans mamma Ann-Britt Jauhojärvi har skrivit text och musik till många låtar på ”Mitt emellan någonstans”. Men här finns också gitarrpoeten Vladimir Vysotskijs ”Den glödande bastun” liksom ”Vals från Pajala” av John Groth.

-Min mormors pappa John är upphovsman till ”Vals från Pajala” och min mamma har skrivit en text till den om hur John träffade sin fru Emma – så den blir speciell att släppa.

-Annars har alla i bandet varit delaktiga i låtarna från början till slut, vilket är nytt. Vi har satt vår egen prägel från början.

Samma vecka som skivsläppet sker bubblar Julma som ”Veckans färsking” i P4 Norrbotten med låten ”Det borde vart vi”. Foto: Elona Planman

Touch av humor

Julma, vars namn betyder ”grym” på meänkieli, kallar sin musik för ”visrock med välgenomtänkta texter, spelglädje och med en touch av humor”. Musiken har påverkats av till exempel bluegrass, reggae och närheten till Finland.

Bandmedlemmar är Torbjörn Emmoth, bas, Jan Johansson, dragspel, Simon Wilhelmsson, trummor/slagverk, Daniel Snell, elgitarr och Peter Fredriksson, sång/gitarr/mandolin.

Julma. Foto: Kim Kangas

Julma grundades 2000 inför Meänfestivaali i Erkheikki. Under åren som följde vilade bandmedlemmarna sig i form. Efter 2004 har de haft i snitt en spelning per år. Men 2016 fick musikerna, som är utspridda i Norr-och Västerbotten, styrfart och släppte en skiva med bland annat Cornelis Vreeswijk på meänkieli.

Efter det följde en vinst i P4 Nästa Norrbotten våren 2019. Och nu släpps alltså uppföljaren till första skivan. Den här gången lite rockigare.

-Vi har utvecklats som band och börjar få vårt eget sound. Det låter mer tydligt Julma nu jämfört med förra skivan.

-Det låter mer tydligt Julma den här gången jämfört med förra skivan. Vi har utvecklats som band och börjar få vårt eget sound, säger Peter Fredriksson.

Trummisen i köket

Inspelningen skedde redan 2018 hemma hos Peter där Daniel Snell fick sitta i garderoben och lira och trummisen placerades i köket. Skivsläppet blev sedan av olika anledningar försenat.

Livestreamingen 26 september utgår ifrån vardagsrummet hemma hos Torbjörn Emmoth i Gammelstad/Luleå. Publik har bjudits in och fem kameror ser till att det blir en riktigt proffsig produktion med olika bildvinklar och bra ljud.

-Tanken var att vi egentligen skulle ha släppt skivan på Pajala marknad, men den blev ju aldrig av. Fast det blir också kul att testa något nytt.

Tanken är att bandet ska ut och spela i landet med de nya låtarna så snart coronarestriktionerna släpper.

Från en livespelning på en marknad innan coronan dök upp. Jan Johansson och Peter Fredriksson. Foto: Kim Kangas

Nu närmast ser Peter fram emot att ta sig upp till Tornedalen och ge sig ut i älgskogen.

-Älgjakten är ju det enda som coronan inte förstört, säger Peter som förra året fick fylla frysen efter att ha fått korn på en tjur.

 

Fotnot: Skivsläppet med livekonsert sker lördag 26 september kl 20-21.30 via Julmas sida på Facebook: www.facebook.com/julmamusik

Länk hemsida: www.julma.se