Kulturstipendium till Daniel Fjellborg och Ingrid Mella


Under tornedalingarnas dag, 15 juli i Gällivare, delades STR-T:s årliga kulturstipendium på 10 000 kronor ut till Daniel Fjellborg för sin produktion av Ummikkopodden under 2021! Ungdomsstipendiet har delats ut av Met Nuoret till Ingrid Mella för sina insatser inom bland annat filmskapande för att få unga att känna tillhörighet med kulturen och språket, vare sig de behärskar det eller ej.

David Väyrynen intervjuas av Daniel Fjellborg.

Motivering Daniel

Daniel värnar och belyser olika kulturella ingångar och utgångar till meänkielin. Låter dolda känslor komma fram i ljuset och får medverkande och lyssnare att tänka efter och reflektera kring sin egen relation till språket och kulturen. Därtill ger han en plattform för att låta meänkielikulturen ta plats och belyser några av de personer som aktivt arbetar för att tornedalingars, kväners och lantalaisets kultur ska få synas, höras, utvecklas och bevaras.

 

Motivering Ingrid

Ingrid Mella – mottagare av ungdomspriset.

Ingrid visar en vilja att dela med sig av vårt språk, inte bara till de som talar eller förstår det utan även de som inte gör det. Hon har så tidigt som på gymnasiet skrivit en pjäs som framförts på meänkieli och arbetar nu för att bli en filmskapare som kan utforska vad det är att vara tornedaling. Genom hennes insatser med språket kan även de unga i vår minoritet se att språket meänkieli är allas språk, inte bara ett språk som talas av de äldre generationerna, och att språket är levande och något att vara stolt över.

 

 

Varma gratulationer till Daniel och Ingrid från förbundsstyrelen för STR-T och kansliet!

Om Kulturstipendiumet
Svenska tornedalingars riksförbund – Tornionlaaksolaiset delar årligen ut ett kulturstipendium på 10 000 kronor till en person eller förening som gjort betydelsefulla insatser för språket och/eller kulturen. Ett pris tilldelas vuxenkandidat och ett pris till ungdomskandidat. Medlemmar och andra är årligen välkomna att nominera kandidater. Därefter beslutar förbundsstyrelsen  vem som blir årets pristagare. Priset delas ut året efter. I fjol delades priset av två vinnare i vuxenkategorin, ”Signe” Inga-Britt Uusitalo och Henrik Niva.