Meri tar upp fighten om språket med gratis barnbok


Meri Alarcón (till vänster) med sina studiekompisar som bidrog till Kyllikki-boken: Matilda Amundsen Bergström och Peter Kostenniemi. Foto: Privat

Hon vill bevara meänkieli och delar nu ut sin barnbok Kyllikki gratis till dem som talar språket – eller svenska. Litteraturstudenten Meri Alarcón, 34, från Kiruna har skrivit om en helt vanlig flicka i Tornedalen.

-Den är inte gjord för att folk från södra Sverige ska tycka att vi är ett exotiskt folk, den är skriven för barn som bor där uppe, säger Meri som är masterstudent på institutionen för litteratur, idéhistoria och religion vid Göteborgs universitet. Jag vill berätta om en vanlig flicka som växer upp i snön.

Boken om Kyllikki, som fått sitt namn efter Meris älskade mormor i Kolari, är en lågmäld berättelse om en flicka som lever sitt liv vid gränsen. Hon upplever norrsken, laviner och mister sin fina träsked en vinterdag under snömassorna. Meri har illustrerat boken själv med enkla ibland lite collageliknande teckningar.

Här finns också plats för barnens egna teckningar.

-Man ska inte vara rädd för att kladda i mina böcker, tycker Meri. Böcker ska inte ses som heliga, alla ska vara välkomna att läsa dem.

Meri blev förra årets Franke-stipendiat och med det följde ett pris.

Postkodlotteriet har gjort det möjligt att göra boken tillgänglig för alla barn som har meänkieli som modersmål eller andraspråk och boken ska delas ut i skolor, bokbussar och på bibliotek i Tornedalen.

Meri har själv illustrerat boken. Foto Privat

Meri har själv illustrerat boken. Foto: Privat

Roadtrips i Tornedalen

Meri valde att skriva barnboken i två versioner: en på meänkieli och en på svenska och har tryckt upp den i 3 000 exemplar.

-Mamma och jag har i vinter gjort roadtrips både på finska och svenska sidan och delat ut dem. De som är kvar ligger i mammas källare i Kiruna.

Meri lärde sig meänkieli som liten tack vare mamma Arja och mormor Kyllikki.

-Som vuxen vill jag vara med i fighten om att behålla språket och ge något tillbaka till Tornedalen som gett mig så mycket.

Men Meri tror att det ligger boken i fatet att den är gratis.

-Folk blir lite skeptiska när den inte kostar något. De kanske tror att det är något fel på den. Men tanken är att den ska nå alla läsare, även dem som inte prioriterar böcker.

Om någon som läser det här vill ha en Kyllikki-bok, hur gör de då?

-Be dem mejla mig, jag skickar boken med post.

Meri Alarcón nås via [email protected]. Porto står beställaren för.

Boken passar bäst barn som är 8 till 11 år.