På dressin utefter historisk Haparandabana


Ann-Charlotte Lundkvist (längst till höger) testkörde sträckan Vitvattnet-Karungi förra året. Här med ett par släktingar. Foto: Privat

I sommar är det möjligt att trampa dressin utefter gamla Haparandabanan. Sveriges längsta nedlagda järnväg mäter 9,3 mil mellan Morjärv och gränsstaden men kan delas upp i etapper.

-Känslan att trampa för egen maskin genom naturen är fantastisk, säger Ann-Charlotte Lundkvist som förverkligat affärsidén.

Sträckan mellan Morjärv och Haparanda är på många sätt historisk. Hur många har inte åkt rälsbuss utefter banan och betraktat renar, skog, sjöar och ensliga hus från fönstret? Trafiken utefter gamla Haparandabanan lades ner med viss smärta 2012 på grund av dåligt passagerarunderlag.

Från maj månad i år är det möjligt att åter uppleva allt det sköna i maklig takt (10 km/h) från en dressin tack vare företagaren Ann-Charlotte Lundkvist i Persomajärvi (Hedenäset).

Tio nya dressiner har köpts in och Ann-Charlotte och sambon Lars-Erik Tegbo har totalt 15 stycken att hyra ut när säsongen kommer igång. ”Cyklarna” kommer att vara stationerade i Vitvattnet som utgör knutpunkt för färd antingen mot Haparanda (6,3 mil) eller mot Morjärv (3 mil). Själv tog hon en tur till Karungi förra sommaren (6 mil).

 –Du är mitt i naturen hela tiden, cyklar i din egen takt och far förbi stationshus, sjöar och tunnlar … Du njuter av tillvaron. Det är häftigt och helt unikt för Norrbotten och Tornedalen.

Närmaste dressinbana finns annars i Hudiksvall.

Kostnad: 200 000 kronor

Cyklarna väger runt 60 kilo styck och enligt uppgift är de lättrampade. Har du trots det inte ork att trampa tillbaka till utgångspunkten ordnar företaget Riipibo så dressinen kan hämtas någonstans på vägen.

Ann-Charlotte sitter i styrelsen för Gamla Haparandabanans intresseförening och det var Vigert Haapasaari i nämnda förening som från början kläckte idén. Nu har Riipibo plöjt ner runt 200 000 kronor i projektet och det värsta som skulle kunna hända är om myndigheterna plötsligt beslutade att riva upp rälsen.

-Men då tycker man de borde ta hänsyn till att vi investerat så mycket i det här.

Dressinkonceptet riktar sig inte enbart till turister.

-Nej, även lokalbefolkningen med semesterfirare kan tycka att det är kul med en utflykt på rälsen. Liksom hemvändande tornedalingar. Och Luleåbor och kommuner runt omkring.

Alla kanske inte har någonstans att övernatta, då kan Riipibo ordna den biten också.

Det företagsamma paret har nämligen låtit bygga en timmerstuga med fyra sovplatser, utedass och bastu intill Riipijärvi. Den hyr de ut. Och har man inte lust att åka dressin så kan man ta en vandring upp till Pallakkaberget för att se ut över fyra kommuner (Kalix, Överkalix, Övertorneå och Haparanda).

Mer information finns på www.riipibo.se

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ann-Charlotte Lundkvist och Lars-Erik Tegbo ser till att det åter blir trafik på gamla Haparandabanan. Foto: Privat