Premiär för öl som hyllar Tornedalen


-Vi vill brygga på heltid, säger kommunalrådet Tomas Vedestig i Övertorneå (till höger i bild) som har premiär för Tornedalsölen i slutet av november.

Det är bara några få dagar kvar innan Tornedalens eget öl lanseras. I november hålls premiär för de fem nya sorterna som förknippas med landsändan.

Det hela startade i december förra året då tre företagsamma män från Övertorneå registrerade Tornedalens ölbryggeri: Tomas Vedestig, Christer Taskinen (till vänster i bild) och Jörgen Ekersund.

Här berättar Tomas Vedestig om hur idén föddes och var företaget står idag.

”Som så många andra bra idéer så började detta projekt i bastun. Vi, jag och Christer, satt och resonerade om konceptet mathantverk. Vi älskar nämligen båda två att laga mat från grunden, något annat vi älskar är att njuta av en god öl. Så vi började fundera på hur pass svårt det kan vara att brygga ett eget öl för husbehov.

Sagt och gjort, vi köpte oss en liten hemmakokare och körde igång. Vår första brygd blev förvånansvärt god och då föddes tanken på att kanske även andra skulle vilja dricka vår öl.

Någon vecka senare satt vi hemma och smakade av en Red Stripe (jamaicanskt öl) och då tänkte vi att om vi kan sitta uppe i Övertorneå och dricka öl som är bryggt på Jamaica så borde väl de på Jamaica kunna dricka öl som är bryggt i Tornedalen. Efter den insikten bestämde vi oss ganska snabbt för att köra igång på allvar och så började vi experimentera med olika ölsorter och smaker.

Till slut hade vi fem olika sorter vi kände oss nöjda med. Vi kontaktade en lokal designerkille som hjälpte oss att ta fram loggan och etiketterna. Allt i utformningen utgår från Tornedalen. Färgerna runt etiketten (blått, vitt och gult) är till exempel från tornedalsflaggan. Fjälltopparna ska symbolisera att Tornedalen börjar uppe vid Kiruna och slutar nere vid Haparanda.

Vi älskar Tornedalen och det här är lite som vår hyllning till henne.

Just nu försöker vi brygga för fullt så vi ska ha välfyllda kylar till premiären under november månad.

Än så länge är detta vårt sidoprojekt till våra befintliga arbeten men drömmen och visionen är att vi ska kunna brygga på heltid.

Vilka är då vi som brygger öl i hjärtat av Tornedalen? Jag, Tomas Vedestig är 41 år och krögare på Weddes restaurang och kommunalråd (ÖFA, Övertorneå Fria Alternativ). Vid min sida finns Christer Taskinen, 40 år, träslöjdslärare.”

Ölen lanseras i slutet av november 2015 och cirka 80-100 liter av de fem sorterna planeras att bryggas per vecka.

-Vi kanske ökar på allt eftersom efterfrågan stiger, säger Vedestig.

Till att börja med säljs sorterna enbart på pubar och restauranger i Tornedalen (bland annat Weddes restaurang i Övertorneå) men förhoppningen är att även Systembolaget kan plocka in dem i sitt sortiment på sikt.

öletikett

En av fem etiketter som signalerar Tornedalens profil.