Skivsläpp: tornedalskt svårmod i psalmer av Surunmaa


Viktor Fors Mäntyranta och Anders Fischer turnerar flitigt i Norden. Foto: Peter Pousard

På Pajala marknad 9 juli görs ett ovanligt skivsläpp. Surunmaa har release på tio meänkielipsalmer med mycket vemod och depp.

– Skivan är lite tyngre och fräckare än det vi gett ut tidigare, säger Pajalafödde Viktor Fors Mäntyranta.

Viktor bor i Göteborg sedan tio år. I arbetet med att skapa musik ihop med låtskrivaren Anders Fischer söker han sig tillbaka till sina rötter i Tornedalen. Tillsammans har de gett ut flera plattor under gruppnamnet Surunmaa (Sorglandet). Musikstilen grundar sig i tornedalsk folkmusik med inspiration från väst.

Viktor har påbrå både från både svenska och finska sidan. Och ja, hans morfar är den legendariske skidlöparen Eero Mäntyranta!

Psalmplattan kom till genom en förfrågan med tanke på att Surunmaa tidigare gett ut Sions sånger (2011) med Markus Forsberg. Men det var inte självklart att tacka ja till det album som kom att döpas till ”Mie halvaisin sen uskon ette joku rakastaa”.

-Tveksamheten kom in eftersom vi inte ser oss som ett religiöst band.

Dessutom går många svenska psalmer i dur och Surunmaa har ett melankoliskt drag i sin musik. Men Viktor och Anders tänkte om och efter att ha gått igenom 50 psalmer gallrade de ut tio.

-Resultatet blev jättebra, vi är jättenöjda.

Har psalmskivan ett svårmod rakt igenom eller piggar ni på er emellanåt?

– Inte vet jag om vi piggar på oss och blir gladare, men jämfört med Sions sånger (2011) är den lite mer elektrisk, lite tyngre och fräckare.

Största utmaningen med projektet har varit att göra om psalmerna men ändå ha kvar respekten för dem, påpekar Viktor.

– Det är jättefina melodier och man måste visa hänsyn mot dem som skrivit dem.

Surunmaa betyder sorgens land?

-Tanken när namnet kom till 2007 var att bygga upp en fiktiv värld som skulle passa tragiken i den tornedalska och finskinfluerade musiken.

Varifrån kommer den här typen av vemod i Tornedalen?

-Jag vet inte varför tornedalingar gillar det nedstämda. Just nu är vi ute på turné i ingenmansland i Nordnorge och här är de betydligt gladare än vad vi är i Tornedalen. Det är något med vår kultur som är så där synkkä (mörkt, unket).

Pajala har en otrolig kulturanda, påpekar han och syftar på det stora musikflöde som sprutar ur jorden, men han känner inget driv att flytta tillbaka. Föräldrar och bror har flyttat därifrån och känner han ett sug norrut så blir det till mammas hemort på finska sidan.

-För mig har ändå tornedalsfinskan, finskan och kulturen där uppe blivit jätteviktig för mig sedan jag flyttade därifrån.

Release av nya psalmplattan blir det 9 juli klockan 16 i Kyrkans hus i Pajala.

-Kom och lyssna!

Mie halvaisin sen uskon ette rakastaa

Release av nya psalmplattan blir det 9 juli i Kyrkans hus i Pajala.