Språkambassadör och författare fick STR-T:s stipendier


Katarina Kieri och Sari Oja. Foto: Susanne Redebo.

Nu är det klart vilka som blev STR-T:s två stipendiater 2015. Kulturstipendiet vuxen gick till författaren Katarina Kieri, Uppsala. Pruuama-ja-freistamaa-priset tillföll språkambassadören Sari Oja, Pello.

Under STR-T:s årskongress i Kiruna delades de årliga stipendierna ut.

I nomineringstexten för Sari Ojas del påpekas att Sari har verkat som skådespelare i flera teaterproduktioner och producerat barnprogram på meänkieli för Sveriges radio. Sedan flera år gör hon besök på förskolor och skolor i Övertorneå kommun tillsammans med dockan Piika. ”Sari har en energi utöver det vanliga. Hon har beundransvärda kunskaper i meänkieli, svenska och finska samt en välutvecklad fingertoppskänsla för vad barn tycker om.” Sari anses också vara mycket närvarande i sitt skådespeleri och trollbinda sin publik.

-Så härligt att höra, säger Sari. En bekräftelse på att jag är inne på rätt väg. Jag har bestämt mig för att det ska finnas glädje i det jag gör. Det man tycker om att göra ger också resultat.

Sari säger att livet är för kort för att man ska kasta bort det på att vantrivas med sitt arbete. Alla har en uppgift, tror hon: att göra det man tycker om och brinner för. Glädje och inspiration är det som driver Sari.

Just nu jobbar hon med kringresande dramaverksamhet i Övertorneå kommuns skolor i samarbete med kommunen och församlingen. Bibeläventyr heter formen som görs på meänkieli och svenska.

Katarina Kieri tilldelas Kulturstipendiet vuxen 2015. I nomineringstexten står ”Hennes författarskap rymmer både vemod och systemkritik … Den briljanta skärpan i Katarinas texter gör henne till en viktig förebild för tornedalingar.” Hon säger så här om utnämningen:

-Att få en utmärkelse betyder alltid mycket. Det innebär att några har sett och värdesatt det jag har gjort. Vad mer kan en människa begära?

Har du något att säga om nomineringstexten?

-Jag brukar inte kommentera, och än mindre recensera, motiveringar. Formuleringen är givarens. Jag är mest av allt överraskad och glad för att min senaste bok, Vårt värde, inte bara har lästs av en handfull nördigt litteraturintresserade, utan av några fler som funnit den intressant.

Katarina Kieri kom till STR-T:s årskongress ganska snart efter att ha besökt den stora barn- och ungdomsboksmässan i Bologna. Hon var där i egenskap av jurymedlem för Astrid Lindgren Memorial Award för att delta i tillkännagivandet av årets pristagare.

Här kan du läsa nomineringstexterna i sin helhet:

Kulturstipendiat vuxen: Katarina Kieri, Uppsala

Katarina Kieri har en lång karriär som författare. Katarina visar genom sitt författarskap vilka förluster människor gör på vägen från den meänkielitalande Byn till den svensktalande Staden. Hon beskriver hur den generation som inte lärde sig föräldrarnas modersmål kom att hamna i ett mellanrum, inte riktigt hemma någonstans.

Hennes författarskap rymmer både vemod och systemkritik. Katarina uttrycker det på följande sätt i boken Vårt värde: ”Vi visste vårt värde. Vi visste att vi hamnat där vi hamnat för att våra mammor och pappor hade kastat fast spadarna i backen och torkat sig i persheet med Haparandabladet en sista gång och sedan sprungit till samhällsbygget”.

Den briljanta skärpan i Katarinas texter gör henne till en viktig förebild för tornedalingar.

Pruuama-ja-freistaama priset: Sari Oja, Pello

Sari Oja får STR-Ts Pruuama-ja-freistaama priset 2015 för hennes insatser för meänkieli och kulturen. Till en början har hon verkat som skådespelare i flera olika teaterproduktioner och producerat barnprogram på meänkieli för Sveriges radio. Numera jobbar Sari åt Övertorneå kommun som språkambassadör för meänkieli och finska. Sedan flera år gör Sari besök på förskolorna och skolorna runt om i kommunen tillsammans med dockan Piika. De besöken är mycket uppskattade. 2015 har Sari haft rollen som den alkoholiserade mamman i Tornedalsteaterns uppsättning av ”Huomena Uusi päivä” av Lina Stoltz.

Sari har energi utöver det vanliga. Hon har beundransvärda kunskaper i meänkieli, svenska och finska samt en välutvecklad fingertoppskänsla för vad barn tycker om. Hennes förmåga att trollbinda både vuxna och barn när hon själv skådespelar är mycket speciell. Sari har definitivt visat att det lönar sig att gå sin egen väg.

Maja Mella, Sari Oja, Tore Hjorth och Katarina Kieri. Foto Susanne Redebo

Maja Mella, Sari Oja, Katarina Kieri och Tore Hjorth. Foto: Susanne Redebo