Tillverkar knivar med tornedalsk prägel


Fredrich tillverkar många olika typer av knivar, här några exempel. Foto: Privat

Han sitter i Borås och täljer knivar med tornedalsk prägel. Fredrich Legnemark har hittat en hobby han brinner för.

-Jag är typen som går in fanatiskt för det som intresserar mig.

Fredrich Legnemark har sina rötter i Saikosjärvi söder om Narken och är ofta upp med sin familj för att hälsa på släkt och uppleva Tornedalen. Nu har han hittat en ny hobby som han ägnar allt större tid åt.

Fredrich är i grunden fritidsfiskare som tillverkar egna flugor. På nätet beställer han material för det och i vintras såg han masurträblock till salu. Han tänkte ”det kan ju inte vara så svårt att tälja en kniv av det blocket”.

Tack vare klipp på Youtube kom han tillrätta med tekniken.

-De två första jag gjorde var inte snyggast i universum men nu börjar de se hyggliga ut.

Fredrich håller till i garaget där han riggat upp med bänkslip, polermaskin och nu även förberett för att tillverka bladen. Det tar sin tid att klippa läderbitar, limma ihop dem, låta torka, polera med vax och slipa.

Fredrich Legnemark i sitt garage där stickverktygen föds. Foto Privat

Fredrich Legnemark i sitt garage där stickverktygen föds. Foto: Privat

Beställningarna har rullat in under våren, 15 stycken har han tillverkat i olika träslag och med skilda utsmyckningar. Skaft i trä och älghorn med detaljer i nysilver eller mässing är vanligast.

-I runda slängar tar det en dryg vecka att tillverka en kniv. Men det beror på att jag gör det på fritiden och jobbar med annat på dagarna.

Fredrich brukar specialdesigna knivar som han ger bort i present. Det var så Tornedalskniven föddes. Verktyget lade han ut på sin Facebookprofil och vänner uppmuntrade honom att fortsätta.

Fredrich berättar att han själv blev överraskad när han upptäckte att han var så bra på hantverket.

-Jag hade nog en etta i träslöjd så egentligen är jag väldigt opraktisk av mig. Men jag är envis och kommer långt på det.

Nu hoppas han komma över fina träbitar från gränsen som han kan forma till skaft och sy slidor till. Material från hans pappas hemtrakter skulle ge ännu mer Tornedalskänsla i produkterna, tror han.

Tornedalskniven har ett skaft som är tillverkat av ihoplimmade läderbitar. Foto Privat

Tornedalskniven har ett skaft som är tillverkat av ihoplimmade läderbitar. Foto: Privat