Tornedalingar kan få kulturhus i Stockholm


WAO på Finlandsinstitutet. Foto: Susanne Redebo.

Finlandsinstitutet i Stockholm öppnar sina dörrar för tornedalingar. På sikt kan det vackra huset intill Stureplan bli en mötesplats för både sverigefinnar och tornedalingar. Nu planeras för gemensamma kulturevenemang och inköp av böcker på meänkieli.

-Det finns en sammanhållning bland tornedalingar som är imponerande. Arrangerar man något så kommer folk, säger institutets vd Anders Eriksson.

När STR-T:s lokalavdelning Tornedalingar i Stockholm äntrade Finlandsinstitutets fina konsertlokal på Birger Jarlsgatan i februari i år blev det fullt hus med en gång. Detta med anledning av Tornedalsteaterns föreställning Tjära människa och gruppen WAO:s uppträdande. Ett arrangemang som språkligt sett var öppet för vem som helst.

-Det är inte så ofta det blir slutsålt, högst en gång per år när det gäller teater, säger Anders Eriksson som i samband med det började spinna på idén om ett tätare samarbete med gränsfolket. Det gick så bra att jag är beredd att titta på möjligheten att regelbundet anordna något.

-Vi har ju språket gemensamt med tornedalingarna – även om det i grunden handlar om två språk med betydande likheter.

Anders Eriksson. Foto Finlandsinstitutet

Anders Eriksson, VD vid Finlandsinstitutet. Foto: Finlandsinstitutet.

Proffsiga kulturutövare

Det som lockar Anders Eriksson särskilt är att det finns professionella kulturutövare i Tornedalen, framför allt Tornedalsteatern och JORD.

-Vi har ju gästspel hos oss med teater på finska flera gånger per år.

Kanske går det att ordna något motsvarande för tornedalingar, eventuellt med författarbesök i anslutning till det?

Finlandsinstitutet har ett eget bibliotek med litteratur på finska, och Eriksson berättar att bland låntagarna finns en hel del tornedalingar som läser riksfinska.

Institutet skickar också ut boktips till en stor del av landets bibliotek och är känt för att vara mer uppdaterad än motsvarigheten hos Bibliotekstjänst. Här skulle institutet kunna hjälpa till med att sprida litteratur som ges ut på meänkieli, påpekar Anders.

-Det finns mycket vi kan utveckla hos oss i ett samarbete. Det vore kul om tornedalingarna skulle uppleva att vårt hus även är deras kulturhus.

I huset drivs också kommersiell konferensverksamhet (seminarier) med ett besöksantal på ungefär 40 000 personer per år. På helger och kvällar är det dock ganska lugnt.

– Jag tror det vore bra om tornedalingarna fick en lokal att vara i med sina evenemang så slipper de leta efter det varje gång de vill träffas.

Nu ser Anders Eriksson fram emot ett möte med ordförande i Tornedalingar i Stockholm för att utveckla idéerna om samarbete.

Fullt hus på Finlandsinstitutet när Tornedalsteaterns Tjära människa och WAO underhöll i februari i år. Foto Susanne Redebo

Fullt hus på Finlandsinstitutet när Tornedalsteaterns Tjära människa och WAO underhöll i februari i år. Foto: Susanne Redebo.