Unika Haparandabilder lyfts fram i instakonto


Daniel Fälldin, kommunikatör på Haparanda stad. Foto: Haparanda stad

-Jag hoppas att de yngre blir stolta över sin stad och börjar intressera sig för sitt ursprung, säger Daniel Fälldin, 40, kommunikatör på Haparanda stad. Han har startat ett instagramkonto med historiskt intressanta bilder.

”Haparanda i backspegeln” heter instagramkontot som startades på Fälldins initiativ mitt under högsommarvärmen. Varje vardag läggs en bild ut från Haparanda stadsarkiv med kort text till som förklarar det man ser på ett lite personligt sätt.

-Jag gör alltid research kring varje bild, säger Daniel. Målet är att få igång en tvåvägskommunikation där de som ser bilderna bidrar med fakta och kommentarer.

På instakontot kan man se hur det såg ut när den spektakulära kyrkan byggdes i slutet av 1960-talet. Här finns också människor i spännande situationer och gatubilder från tiden då Domus och Posten utgjorde viktiga besöksmål i stan.

Daniel har sina rötter i Åtvidaberg nära Linköping men flyttade till Haparanda för fem år sedan på grund av jobbet. När han kom över ett externt hårdminne med massor av inscannade historiska bilder från Haparanda stad började han fundera på hur han skulle göra dem åtkomliga för alla.

-Jag såg att en del andra kommuner startat instakonton med bilder, bland annat Örebro. Det är egentligen inte så avancerat, en bild per dag utan direkt ordning med kort information till.

1967. Nya kyrkan byggs. Foto Haparanda stadsarkiv

Haparanda kyrka byggdes 1967. ”Rent hus” kallade arkitekten byggnaden. Foto: Haparanda stadsarkiv.

Vill få igång en dialog

Daniel säger att det är just dynamiken i responsen som han är ute efter, att få igång en dialog med haparandaborna och dem som har anknytning till en plats, en person eller en händelse.

-Jag hoppas att det här växer och nu tickar det in nya följare varje dag. Vi är uppe i knappt 300 just nu.

Hur många bilder sitter du och ruvar på?

-Kan inte säga på rak arm men flera tusen handlar det om. De spänner från Mia Greens bilder från 1915 fram till 1960-talet. De flesta är från 1940- och 50-talen, en härlig blandning.

Några från slutet av 1800-talet finns också, till exempel en vardagsbild på tullhuset i Torneå (Nålsögat).

1950 Köpmangatan och Stadshotellet Foto Haparanda stadsarkiv

Köpmangatan 1950 med Stadshotellet i bakgrunden. Foto: Haparanda stadsarkiv.

Hur väljer du ut bilderna så det blir intressant?

-Jag går på magkänslan. När jag själv går igång på något väljer jag den. Jag är väldigt historiskt intresserad och funderar gärna på hur det kändes att leva i en viss miljö för länge sedan.

Barnens dag 1948. Foto Haparanda stadsarkiv

Barnens dag 1948. Foto: Haparanda stadsarkiv.