Elitidrottare från Haparanda blir akvarellmästare


Christian Koivumaa har bytt bana från karate till akvarellmåleri. Foto: Privat

Haparandasonen Christian Koivumaa får stor uppmärksamhet på nätet för sina akvareller med Haparandamotiv. 37-åringen är flerfaldig nordisk mästare i karate – men lägger nu all energi på att bli riktigt bra på att måla.

– Jag började måla 2007, och nu börjar det hända saker, säger Christian.

Många har sett hans stämningsfulla bilder på Facebook där flertalet motiv kommer från Tornedalen med tonvikt på Haparanda stad och vinterlandskap.

– Just de motiven är svåra, det var utmaningen som lockade mig.

Christian bodde i Haparanda fram till 18 års ålder. Under hela ungdomstiden var det karate han brann för och han fanns med i landslaget 2000-2009. Den idrottsliga meritlistan är lång. Själv rankar han fyra guld i Nordiska mästerskap högst. Karriären tog dock ett abrupt slut när han drabbades av artros och tvingades till operation.

– Jag fick förbud mot all form av hård träning. När jag slutade träna tio pass i veckan för några år sedan behövde jag något att ersätta det med.

Det blev akvarellen.

– Egentligen ser jag på mig själv som nybörjare, det är först under de två-tre senaste åren som det börjat hända saker. Akvarell är en svår teknik, jag har varit frustrerad många gånger.

Statt av Christian Koivumaa. Foto Privat

Haparanda av Christian Koivumaa. Foto Privat

Motiven kommer ofta från Haparanda stad. Stadshotellet och vattentornet är två landmärken som utmärker sig i Christians bilder. Foto: Privat

Har nytta av mental träning

I sin nya hobby har han stor nytta av den mentala träningen från idrotten: att envist jobba vidare trots motgångar med färger som inte alltid beter sig som man vill.

– Inom idrotten hade jag egentligen inte så stor talang, jag nådde långt tack vare min envishet.

Konsten, däremot, har han talang för och nu är han nyfiken på hur långt den kan ta honom. Christian är självlärd. Han har gått en akvarellkurs en dag i USA men efter det har han experimenterat sig fram.

På dagtid jobbar han som grundskolelärare i Katrineholm, målandet är en hobby även om han nu också börjat sälja en del.

Känns det något speciellt att återge Haparanda?

– Ja, jag har jättemånga minnen uppifrån och det är kul att illustrera motiv som folk tar för givna.

Christian är ofta i Haparanda och brukar fota stadsmiljöer för att använda bilderna som stöd för minnet. Han känner särskilt för vintern som årstid.

-Det blir snyggt och stilrent. För mig är det enklare än att måla sommarmotiv.

Just nu planerar karatemästaren för en sommarutställning hos Tornedal & Co på torget i Haparanda.

Fotnot: Du kan se mer av Christians konst på www.christiankoivumaa.com