Ellen Juntti tvingades flytta för att få jobb


Ellen Juntti. Foto: Riksdagen

Ellen Juntti, riksdagsledamot för Moderaterna, har bott söderut i nästan 40 år men känner sig fortfarande som en tornedaling. Hon sitter i Justitieutskottet och Kulturutskottet.

– Jag är född och uppvuxen i Tornedalen. Flyttade till Stockholm som 18-åring, 1977. Inte för att jag ville, men för att jag var tvungen att försörja mig och det fanns inga jobb i Tornedalen på den tiden. Jag bodde fram till flytten i den lilla byn Niskanpää, två mil norr om Övertorneå.

– Jag var uppe förra sommaren, men det blir inte så ofta längre när föräldrarna inte finns kvar i livet. När de levde så brukade jag åka hem i princip varje sommar.

Finns det några frågor där Tornedalen haft en direkt påverkan?

– Nej, jag sitter i Justitieutskottet och dessa frågor gäller för hela landet.

Det bästa med Tornedalen?

– Naturen är väldigt vacker längs med Torneälven. Men mest gillar jag människorna, de är raka till sättet och humoristiska. Jag känner mig fortfarande som en tornedaling trots att det är nästan 40 år sedan jag flyttade därifrån. Det kommer jag nog alltid att göra och vara stolt över det!