Emilia är en tornedaling i bestämmande församling


Emilia Töyrä. Foto: Riksdagen

Att åka hem till stugan i Tornedalen är perfekt avkoppling för riksdagsledamoten Emilia Töyrä (S). I hennes politiska uppdrag ingår frågor om de nationella minoriteterna. Emilia sitter i Socialutskottet, Utrikesutskottet och Konstitutionsutskottet.

– Min koppling till Tornedalen består i att mina föräldrar kommer från Kuttainen och Maunu, intill Karesuando. Rent tekniskt är det ju inte Tornedalen, eftersom Torneälven ansluter längre söderut, men de flesta ”lantalaiset” anser sig vara tornedalingar.

Är du ofta uppe?

– Jag åker till familjens stuga i Maunu så fort jag har möjlighet. I stugan har telefonen dålig täckning och det är en perfekt plats för att återhämta sig från stöket i Storbyn (Stockholm). Det blir tyvärr inte så ofta numera, kanske 2-3 helger per termin bara. Förut brukade jag tillbringa all ledig tid under vårvintern där, det kan jag sakna. Att få åka skidor på skaren och träffa släkten, det är riktigt härligt.

Frågor du jobbar med som har direkt påverkan på Tornedalen?

– Eftersom jag sitter i utskottet som hanterar de nationella minoriteterna – konstitutionsutskottet – ligger Tornedalen väldigt nära till hands. Sedan tror jag det blir naturligt att man fokuserar på det man känner till och då är det också lättare att driva frågor. Därför är det viktigt att det finns tornedalingar i bestämmande församlingar!

Det bästa med Tornedalen?

-Folket. Raka rör och gott bröd. Och så är det ju fantastiskt vackert.