EM-trea: ”Jag tränar mycket mer än alla andra.”


Svenska landslaget tog nyligen brons i EM i dart i Holland. Det bästa resultatet för landslaget på 26 år! Tony står längst till höger. Foto: Svenska herrlandslaget

En av Europas toppspelare i dart bor i Övertorneå. Tony Alanentalo har precis plockat hem en bronspeng ihop med svenska dartlandslaget.

-Min styrka är att jag tränar mycket mer än andra, säger 46-åringen. Det gäller även de som är med i landslaget.

Han bor i centrala Övertorneå med fru och fyra barn och gör inte mer väsen av sig än någon annan. Men han för ett udda liv. De perioder det är lågsäsong på Rektab i Juoksengi står han på övervåningen i villan på Matarengivägen och kastar pil. Sex till åtta timmar per dag. Dart har varit hans grej sedan 1992 och nu tillhör han alltså de bästa i Europa. Men någon yra över bronset har han inte direkt efter tävlingen.

-Vi hade läge på silvret, men det tog engelsmännen genom att slå Holland i lagfinalen. Så vi fick nöja oss med bronset, konstaterar ”Hullu ruottalainen” (Tokige svensken) som är Tonys smeknamn.

På det personliga planet hamnade han på femte plats i EM-dubbel med Daniel Larsson och femte plats även i lagspelet.

Tävlar uppe på vinden

Att överhuvudtaget bli uttagen till EM överraskade Tony även formen varit fin länge. Vårens världsrankingtävling i Finland vann han och direkt efter det blev han kontaktad av landslaget. Mestadels tävlar Tony i elitserien i Finland, där sporten är stor. Där vann han också poängligan förra året. Sina tränarkompisar har han annars i Aavaksa och Ylitornio. Men vanligare är att han kör webbcamstävlingar hemma i huset via datorn mot deltagare i hela världen.

-Jag har en kamera en meter från tavlan och vi kör i realtid. Vi utmanar varann och det ger bra matchträning, man blir lite nervös.

Men rik blir han inte på detta. Alla tävlingsresor måste han betala ur egen ficka.

-Man måste ha en förstående fru och smöra för henne så man får åka iväg och tävla, skrattar Tony.

tony-alanentalo-tavlar-i-swedish-open-2016-foto-privat

Tony Alanentalo tävlar i Swedish open 2016. Foto: Privat

Bäst i världen

Hans egen drivkraft sitter i känslan av att vinna.

-Efter vinst i en stor turnering känner man sig bäst i världen fast man kanske bara är bäst i Finland.

Redan första gången Tony tog pilar i sin hand och började sikta upptäckte han att han nästan alltid hamnade rätt eller väldigt nära rätt. Efter det började han träna 4-5 timmar om dagen och ett år senare klättrade han in som en av de tio bästa i finska Lapplands rankinglista. Samma sak hände på svenska sidan.

Hemligheten med all träning är att allt ska sitta automatiskt vid kastet.

-Du ska inte behöva tänka på hur du står eller hur du ska kasta, det är muskelminnet du tränar. Ju enformigare rörelser, desto bättre.

Det han kan variera är att träna på ”dubbar” eller ”tripplar” eller bulls eye som ger olika poäng beroende på var pilen hamnar. Han kan också variera hur snabbt han ska kasta.

En bra egenskap som Tony har är att han inte räds att förlora.

-Jag gillar att visa att jag är bäst och är inte rädd för ledningen. Är du rädd för att förlora så blir du nervös och har svårt att vinna. Dart är väldigt mycket en nervsport.