Osynliggjorda i vårt eget hemområde när europeiska makthavare kom på besök


Den meänkielitalande folkgruppen tornedalingar, kväner och lantalaiset fick inte utrymme i programmet när EU-toppmötet hölls i Kiruna förra veckan. Endast en nationell minoritet av tre som lever och verkar på området blev representerad under tillställningen. Något som fått upprörda medlemmar att höra av sig till STR-T:s kansli.

Kiruna kommun är förvaltningskommun för meänkieli, samiska och finska. Minoriteterna omfattas av samma lagstadgade skydd om nationella minoriteter. Den meänkielitalande minoriteten har stark historisk och kulturell koppling till området men gavs inte något utrymme i programmet vare sig att representera sitt hemområde eller lyfta aktuella sakfrågor. Tornedalingar, kväner och lantalaiset fick varken synas eller höras under makthavarnas besök. Den sverigefinska minoriteten fick inte heller utrymme till representation.

– Gång på gång utesluts och osynliggörs vi i sammanhang där vi borde ha en given plats.  Det känns som att man slänger ett täcke över oss och hoppas att vi stannar där under, säger ordförande  Inger Junkka.

Regeringskansliet har planerat toppmötet under 1,5 års tid i samarbete med Kiruna kommun. Hans majestät konungen emottogs högtidligt av Kirunas kommunalråd, landshövdingen och Sametingets ordförande. Sametinget fick också utrymme att lyfta samiska frågor i möte med regeringen, Länsstyrelsen och Kiruna kommun.

– Osynliggörandet bidrar till polarisering. Det borde både Regeringskansliet och Kiruna kommun förstå, säger verksamhetsledare Eva Kvist.

STR-T har skrivit både till Kiruna kommun och till Regeringskansliet om osynliggörandet. Breven hittar du i länkarna nedan.

Brev till Kiruna kommun 13 januari 2023

Brev till Regeringskansliet 16 januari 2023

 

Om uteslutningen i media:

Debattartikel i Altinget 20230120

Meänraatio meänkielelä

Meänraatio på svenska

NSD

Norrbottens Kuriren