Rappare hyllar Tornedalen på Spotify-lista


Låten 953 HPDA är sprungen ur kärleken till Haparanda och kärleken till människan. Sebastians plan är att göra fler låtar med temat Tornedalen. Foto: Privat.

Med en raplåt som hyllar kärleken till Haparanda och livet, tog sig Sebastian Westin-Viippola in på Spotifys ”Release Radar”.

Jag vill att de som är kvar där uppe ska känna stolthet över Haparanda och inte skämmas på någon punkt för sin bakgrund, säger 25-åringen.

953 HPDA har under hösten spridits via nätet över hela Sverige och säkert utanför gränserna också. Sebastian Westin-Viippola, född och uppvuxen i gränsstaden, står bakom låten. Killen har i media berättat mest om sin brutna rygg och sin okuvliga vilja att ta vara på livet. Nu har han tagit ett musikaliskt jättekliv.

Artistnamnet lyder TornedAlien och musikvideon 953 HPDA har strofer på både svenska och meänkieli.

”Vart jag än far

Vet jag exakt vart jag har

Mitt DNA

HPDA 953, ja

Borta bra men hemma bäst

Var är nästa hemmafest

Med den finska kulturen …?”

 

Det är Sebastians första egna låt där han står för allt från grunden.

Den musikaliska hyllningen till sina rötter är inte gjord av någon som vuxit upp med gitarren i sin hand, direkt.

– Nej nej, jag har varit så omusikalisk man kan bli. Det går att träna upp den förmågan.

Sebastian började spela när han var 20!

Texter har han däremot alltid skrivit och det ligger i linje med hans strävan efter att ”utforska vad som finns i min skalle, att koppla ihop tankarna.”

Vill föreläsa om livets möjligheter

Nu förbereder han sig för att efter nyår föreläsa för ungdomar om värdet av att ta vara på livet. Han har själv erfarenheter från hur tungt det kan vara att leva, men också hur viktigt det är att värdesätta det man har. Han vill ge unga hopp och visa att det mesta är möjligt trots motgångar. Hans eget bakslag drabbade honom 2015.

Tillsammans med två kompisar tänkte han utforska buddhismen och träffade under en resa i Indien Dalai Lama. Strax före olyckan hade Sebastian tillbringat tio dagar i tystnad och mediterat.

– Vi var på väg till ett vattenfall i Himalaya där vi tänkt hänga upp våra hängmattor för att sova under natten.

När han föll de där 7-8 meterna nedför ett stup och låg på marken med en förvissning om att han var allvarligt skadad, upplevde han en egendomlig frid.

– Stjärnhimlen jag såg då var så vacker, jag har aldrig tidigare sett något sådant. Och jag överväldigades av ett lugn, en känsla av att ”det ordnar sig”.

Det visade sig att han brutit ryggen och idag är han helt beroende av sin rullstol. Men han låter den inte hindra honom. Tvärtom har han startat Youtubekanalen Loopwhoop där han skildrar livet som rullstolsburen, med glimten i ögat. Och när detta skrivs befinner han sig i USA där han deltar i VM i bob!

Sebastian gillar att resa, det var under en sådan han bröt ryggen. Foto: Privat.

Tryggt att vara tornedaling

Sebastian bor i Borås med sin flickvän och musiken är en av hans största passioner. Den skapar han vid datorn där han lägger på ljud/instrument och bandar sitt eget gitarrspel.

TornedAlien har Sebastian tagit som solo-artistnamn, men han ingår i flera andra konstellationer också, bland annat Klotets tuffingar tillsammans med Jakob Göthager.

– Det hade varit kul om jag haft kärleken till Haparanda och den finska kulturen redan som liten. Idag tycker jag det är viktigt att de unga där uppe känner stolthet, att de har en trygghet i att ha tornedalingen i sig oavsett var i världen de befinner sig.

– Man behöver heller inte söka allting utanför Tornedalen för mycket finns redan där.

Kolla TornedAliens musikvideo 953 HPDA, inspelad i Haparanda: 953 HPDA

Musiker och bobåkare! Sebastian Westin-Viippola är begåvad på många plan. Foto: Privat.